17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLansare dublă în familia Tudor Gheorghe

Lansare dublă în familia Tudor Gheorghe

Prima zi a Târgului Gaudeamus a prilejuit un eveniment special. În foaierul Teatrului Naţional din Craiova a avut loc o lansare de familie: „Tudor Gheorghe – În umbra menestrelului“, o carte de interviuri, realizată de jurnalistul Mircea Pospai, dar şi volumul de poezii „Uneori femeile surâd“ al actriţei Georgeta Tudor, soţia lui Tudor Gheorghe.
Cuvântul de deschidere i-a aparţinut directorului editurii Scrisul Românesc, Florea Firan. „Meritul lui Mircea Pospai este că a reuşit să dialogheze cu o personalitate nu uşor de abordat. El a realizat o proză memorialistică“, a spus acesta. În legătură cu volumul de poezii, Florea Firan este de părere că reuneşte „o poezie sensibilă, delicată şi sinceră“. Emil Boroghină a ţinut să precizeze că maestrul Tudor şi soţia lui „sunt o familie de mare generozitate“. Mihai Ene, redactor la Scrisul Românesc, a subliniat, corelând cele două lansări, că „teatrul nu poate exista fără public şi nici poezia fără cititor“. Tudor Gheorghe a fost jucăuş în ceea ce priveşte lansarea: „Eu nu ştiu ce să spun. Mă uit la lume şi mă întreb: de mine vorbesc?“, ca apoi să devină mai formal: „A fost o experienţă reală, cu dialoguri sincere. Am încercat să fiu adevărat“. Georgeta Tudor şi-a descris opera ca fiind „o carte scrisă de o femeie pentru femei. Atunci când ajunge în mâna cititorului, ea nu-ţi mai aparţine“.
Discursul final i-a aparţinut lui Mircea Pospai. El a mărturisit că „a ştiut când să tacă şi când să asculte“ cuvintele acestui om „înalt, frumos şi drept ca un cavaler care se îndreaptă la luptă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS