Acasă Actualitate „A fi mamă e un privilegiu“

„A fi mamă e un privilegiu“

-

Statisticile despre avorturi ne arată cifre şocante, care, uneori, ne lasă fără cuvinte. Dar cifrele nu spun poveşti. Ele nu descriu şocul prin care o tânără trece în momentul unui chiuretaj.

C. e curajoasă. La 23 de ani e o femeie frumoasă, căreia nu îi citeşti pe faţă urmele uneia dintre cele mai urâte drame: avortul. A făcut asta acum câteva luni, în urma unui accident nefericit: „Deşi am folosit contracepţia de urgenţă în timp util, în maximum 14 ore după contactul sexual, aceasta nu şi-a făcut efectul“. Zâmbeşte în timp ce-şi trece mâna prin păr şi continuă: „Pilulele de a doua zi sunt 84% eficiente, în timp ce, în mod ironic, testul de sarcină e 99% eficient“. Acesta, însă, nu şi-a trădat menirea: „Dacă mi-aş fi dorit un copil, nu mi s-ar fi tăiat respiraţia la vederea celor două dungi grena“.

„M-am maturizat forţat“

Imediat după şoc, C. şi-a programat chiuretajul. „Mi-era frică, dar am ales anestezia parţială ca să simt totul, ca să nu uit nimic. Am realizat cât e de grav când am semnat declaraţia că fac totul pe proprie răspundere“. Durerea unei astfel de proceduri nu poate fi exprimată în cuvinte. „Chiureta durea cel mai rău; era în formă de petală, cu marginile ca o lamă. Ideea că ai o lamă ascuţită în uter, iar doctorul operează în întuneric nu e tocmai liniştitoare“, îşi aminteşte C. După o perfuzie şi o mulţime de antibiotice, tânăra a putut să plece acasă. Însă, nimic nu a fost dat uitării. „Regret că eu a trebuit să fiu unul dintre puţinele cazuri în care contraceptivul de urgenţă nu şi-a făcut efectul. M-am maturizat forţat. Până să rămân gravidă, trăiam cu senzaţia că asta e o experienţă destinată altor femei, că eu nu am cum să păţesc aşa ceva“, se confesează C.
Ni se spune că e greşit să iei o viaţă de om, fie ea şi în stadiul de embrion. Tânăra are însă puterea să-şi argumenteze decizia: „«Unii» nu trăiesc viaţa mea. Ca femeie, faci un copil atunci când eşti pregătită să îmbrăţişezi rolul vieţii tale, acela de mamă. A fi mamă e un privilegiu. Eu am preferat să stopez dezvoltarea unei vieţi a cărei responsabilitate am simţit că mă depăşeşte“. C. îşi schimbă tonul şi, cu un aer părintesc, începe să înşire câteva fraze pline de emoţie: „Le-aş spune băieţilor să fie mai atenţi cu iubitele lor, căci un avort este dureros şi nedrept. Fetelor le-aş spune că te simţi ca un «om de nimic» pe masa aceea, în timpul unei întreruperi de sarcină. Le-aş spune că li se poate întâmpla şi lor; nu e doar un caz pe care îl citesc în acest articol“. Pentru C., avortul a fost o experienţă tristă, care i-a lăsat urme în suflet şi în trup, dar care a făcut-o să gândească şi să spună un lucru important: „Noi am fost create să dăm viaţă, nu să o luăm“.

Anca UNGURENUŞ
Anca UNGURENUŞ
A absolvit Facultatea de Ştiinţe Sociale din Universitatea din Craiova, specializarea Jurnalism. Crede că poveştile oamenilor sunt cele mai importante şi de aceea, împreună cu Ana Dănescu, vrea să aducă mai aproape poveştile simple cu şi despre oameni, într-o emisiune-reportaj.

8 COMENTARII

Comments are closed.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.