17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOriginal, … Andrei (Bitza)

Original, … Andrei (Bitza)

Andrei Emil Biţă, un tânăr din Craiova, uimeşte o lume întreagă prin măiestria cu care reuşeşte să îmbine muzica electronică şi cea clasică. Totul a început acum 22 de ani, când bunicul său i-a pus o muzicuţă lângă pătuţul în care dormea.
Anii au trecut, iar talentul său a fost descoperit de un apropiat al familiei, care i-a sfătuit pe părinţii lui să-l înscrie la o şcoală de specialitate. Astfel, Andrei a ajuns la Liceul de Artă „Marin Sorescu“, iar în prezent este student în anul doi la Conservator.
Cu un optimism aproape molipsitor, mărturiseşte că nu i-a fost niciodată uşor. Pentru el, liceul a însemnat multe ore pierdute exersând, dezamăgiri, dar şi numeroase succese. Acasă şi-a amenajat un mic studio şi, ori de câte ori doreşte să-şi exprime sentimentele, încearcă să facă ceva nou. Vrea ca oamenii să-i simtă muzica, nu doar să o asculte! În schimb, nu vrea să iasă prea mult în evidenţă deoarece, pentru el, acest domeniu nu este o afacere, ci mai degrabă o dorinţă acută de a reuşi să fie fericit făcând ceea ce îi place. Deşi în primii ani a îndrăgit vioara, pianul l-a marcat din punct de vedere sentimental. I-a făcut plăcere să înveţe istoria muzicii. Este pasionat de tot ceea ce înseamnă creaţie, fiind un artist în adevăratul sens al cuvântului. Acesta este, probabil, şi izvorul pasiunii lui pentru muzica clasică. „Încerc să-i fac pe tineri să asculte chiar şi Mozart, Vivaldi, dar pe alte ritmuri şi beat-uri“.
Consideră Craiova natală ca fiind oraşul lui de suflet, de care nu vrea să se despartă prea curând. Din ţările vecine României a primit numeroase oferte, care l-au adus faţă în faţă cu marele maestru Octav Calleya, dar şi cu cea mai mare orchestră din Polonia, cea din Gdansk. În prezent, lucrează la un album care va ajunge pe piaţa muzicală în câteva luni.
Deşi nici un membru al familiei nu îi împărtăşeşte această pasiune, Andrei vorbeşte despre ei cu admiraţie în glas: „M-au susţinut de când au observat că pot să fac ceva în materie de muzică. Bineînţeles, sunt zile în care îmi spun că aş putea să fac şi altceva, ceva productiv, însă nu aş mai fi eu. M-am născut original şi nu vreau să ajung o copie!“.
Adoră stilul celor de la Depeche Mode, pe care îl consideră unic, inconfundabil, dar şi accesibil, atâta timp cât până şi o femeie trecută de mult de prima tinereţe, bunica lui, fredonează melodiile acestora.
Între facultate şi viaţa personală şi-a făcut timp şi pentru un job – este DJ resident la Famous Fashion Lounge, un proiect nou în ţară, la care colaborează de plăcere.

Iulia Dumitrescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII