Autostopul sau cum să călătoreşti gratis

Autori


Atunci când vorbim de călătorii, tot mai multe persoane optează pentru o variantă ieftină: autostopul. Acest fenomen a luat amploare în România ultimilor ani. Motivele sunt simple: poţi merge gratis oriunde, la orice oră şi, în plus, poţi să şi socializezi.

Florin Arjocu, deţinătorul blogului de călătorie www.drumliber.ro, este unul dintre cei mai cunoscuţi autostopişti din România şi are la activ peste 140.000 de kilometri în călătorii, atât în ţara noastră, cât şi în Europa.

Pentru Florin, totul a început în 2004, când împreună cu un grup de portughezi din Coimbra a descoperit Cheile Nerei, de care a rămas impresionat. „Am realizat că nu suntem cu nimic mai prejos decât celelalte ţări. De atunci mi-am propus să văd cât mai multe locuri din România“, îşi aminteşte Florin.

O călătorie: zero lei


El a ales metoda „ia-mă, nene“ pentru călătoriile sale. Costurile sunt zero. „Autostopul e gratis. În toate ţările, cu excepţia Republicii Moldova, a Ucrainei şi a Rusiei, nu există noţiunea de plată la autostop. La noi, este bine să întrebi şoferul dacă te ia fără bani înainte de a urca în maşină“, a declarat Florin. Autostopiştii trebuie însă să respecte câteva reguli: prima dată se alege destinaţia şi se stabileşte traseul. Alt element important, care îi arată şoferului că ştii unde vrei să ajungi, îl constituie foile de drum. Pe ele se scriu principalele oraşe prin care treci până la destinaţie. Florin oferă câteva sfaturi celor care nu au apelat până acum la această practică: „Toţi cei care pleacă la drum ar trebui să aibă un rucsac (nu troller), întrucât acesta este mai practic. De asemenea, trebuie să mai ştie că locurile cele mai bune în care pot face autostopul sunt ieşirile din oraş, în zonele în care maşinile circulă cu viteză redusă, după un semafor sau un sens giratoriu“.

Pentru a crea o comunitate a celor care fac autostopul, Florin Arjocu a organizat anul trecut Întâlnirea Autostopiştilor din România, la Ocna Sibiului. La eveniment au participat atât persoane experimentate, cât şi amatori dornici să înveţe tainele mersului «la ocazie». Echipa DrumLiber.ro va organiza în 2011 a doua ediţie a acestei întâlniri. Pentru Florin, autostopul nu este doar o posibilitate ieftină de a călători, ci şi o metodă de autocunoaştere: „Mersul «la ocazie» e un exerciţiu bun de autocontrol, de încredere în propria persoană, de răbdare şi de flexibilitate“. 

Florentina DecăComenteaza acum

12 Comentarii

 1. !!!!!! said:

  cine-a spus ca in Romania nu se cer bani la ocazie?intrebatil pe Combei Gigel zis al lui Breazu din Ghercesti,este sofer pe salvare ,asta i-ar lua bani si lui maicasa daca s-ar putea!Si nu e singurul…

 2. gangioveanu said:

  il stiu am auzit si eu de el ,,,,, asa e , ar fi in stare sa ii ia bani si lu’ maicasa

 3. .... said:

  eu unul am mai luat la ocazie oameni si nu le-am luat bani desi s-au oferit sa-mi plateasca calatoria…acum depinde de fiecare …

 4. robert said:

  si eu merg gratis prin craiova cu ratul imi place nespus de mult sa nu dau banii pe bilet de cand noul directoras pdlist florescu instaurat in functie a marit costul biletelor de transport ca sa tina armata de curve prin birourile sale care toaca frunze la caini si mamca banii de pomana mai bine ar instala camere de supravegere prin birouri sa vada urvarasaria de pe acolo

 5. sefu said:

  Este un articol de tot rasul! hahahahaha ce subiect! Bineinteles ca ti se cer bani! Doar mergi cu masina! Robert tu esti un naparstoc! Te fac 2 lei!

 6. Alex said:

  Pana anul trecut credeam ca e absurd sa te ia cineva cu masina si sa nu trebuiasca sa ii platesti ceva. Anul trecut, mai exact vara trecuta, am incercat sa merg de la Craiova la Arad, si pot sa zic ca am prins o masina spre Timisoara in 10 minute iar de la Timisoara la Arad a fost floare la ureche. La drumul intors am schimbat 5 masini in Timisoara, Deva, Petrosani si Tg. Jiu dar niciunde nu am asteptat mai mult de 20-30 de minute. 800 de km fara nici un leu plus aventura si multe povesti din partea soferilor..

 7. jaq said:

  Si eu iau AMERU pasageri la ia-ma nene si ma bucura vazandu-le fetele cand aud ca nu le iau nici un ban.

 8. aaa said:

  iei pe muma-ta cu roaba ca nu ai cum sa ai carnet de conducere, bai analfabetule.

 9. Emilien said:

  Prietene … asta este reclama mascata pentru siteul baiatului … ! Si in plus .. nu prea te ia multi la ocazie daca nu platesti

 10. mda said:

  eu as lua gratis dar totusi o mica plata in natura macar. :>

 11. ion said:

  ma’ tanti florentina… in Romania chestia asta se practica chiar organizat as putea spune…du-te la Calu Mort sau mai pe moderneste “Shell” sa vezi cum te ia “unde mergi don’shoara” sa fure clientii la maxi-taxi alea ruginite care ajung pe la castranova amarasti caracal ghindeni si ce mai e… si culmea pretu’i mai mare ca la dughene pardon microbuze… asa ca nu mai zi mata’ ca-i gratis pre rar oameni care sa mai faca astfel de “oferte” cui iasa in cale. Astia 2 spanioli au fost cu caruta asta e altceva.

 12. Florentina said:

  @ion vorbim de două lucruri diferite, una este să vrei să mergi cu plată, şi alta este să faci autostop. Acei oameni care apelează la rechini merg acolo cu scopul de a plăti acea călătorie, iar acele persoane care oferă transport către diferite regiuni din jurul Craiovei cu asta se ocupă. Asta le este meseria.

  Autostopul înseamnă mult mai mult de atât: el se rezumă la imprevizibil, oameni noi şi cu bun-simţ, socializare. Şoferul nu îţi face un favor că te ia pe gratis în maşina lui, tu îi oferi o companie plăcută, informaţii utile şi posibilitatea de a socializa la rândul lui şi de a nu face o călătorie de unul singur.

  Îti spun din proprie experienţă că poţi face sute de kilometri cu 0 lei, cunoşti lume din toate categoriile sociale cu care poţi forma prietenii de lungă durate. Dar cum ti-am spus, autostopul nu înseamnă câtiva kilometri cu rechinii.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 4 martie 2011

Actualitate

» Fotbal – Pandurii, remiză mare în „Ştefan cel Mare“
» Tenis (m): Argentina conduce România cu 2-0 după prima zi
» Elevii craioveni au devenit „umbra“ angajaţilor
» Zeci de mii de scrisori pentru Moş Crăciun
» Autorităţile locale vor putea face angajări
» Olt: Un nou furnizor Ford, la Caracal
» Pogany, la Parchet
» Întâlniri pe internet
» Gaudeamus continuă
» Descoperă România
» Autostopul sau cum să călătoreşti gratis
» Campania “Zilele Adopţiei” în judeţul Olt
» Sute de sindicalişti au pichetat Prefectura Gorj

Local

» Primarul din Fărcăşeşti, reţinut de DNA
» Bercea Mondial rămâne în arest
» Rompetrol a scumpit benzina
» Apel pentru mita secretarului de la Argetoaia
» Bercea a rămas fără permisul de portarmă
» Haină nouă pentru Muzeul Judeţean Olt
» Electroputere Parc, livrat la cheie în noiembrie 2011
» Spitale regionale cu fonduri private
» Scurte ştiri
» 12.000 de semnături împotriva comasării Centrului de Cardiologie
» Neplata facturilor i-a lăsat fără căldură

Gorj

» Biserică jefuită
» Urmărit internaţional, reţinut la piaţă
» Zeci de elevi, adunaţi de poliţişti din baruri
» Motrenii au primit căldură gratis
» Scurte ştiri

Sport

» La Timişoara, în zi de 13
» Ştiinţa, pândită la cotitură
» Cazurile Bărboianu şi Găman, amânate
» Reghecampf: Nu-mi mai vedeam rostul la Craiova!
» „Tricolorele“ au învins Italia
» Românii iau startul la Europenele de sală
» Ungur debutează cu Nalbandian
» Şi-au asigurat locul opt
» Voleibaliştii de la SCM au punctat doar la impresia artistică
» Craiovencele, în „careul de aşi“ al Cupei României
» Ciucă a semnat cu Dinamo

Bani & Afaceri

» Scurte ştiri
» Ford amână investiţiile la Craiova

Magazin

» Horoscop
» Scurte ştiri
» Monica Bellucci nu se teme de bătrâneţe
» Fereşte-te de radar!
» Bancul zilei
» Dieta mediteraneană, benefică pentru doamne
» Sexul, o necunoscută?

Opinii

» Schimbarea la faţă a serviciilor secrete?

Top