17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePartidu’ te vrea director

Partidu’ te vrea director

În doar o lună, administraţia doljeană a luat foc. Trei persoane fără experienţă administrativă au fost numite în funcţii publice de conducere, una dintre ele fiind condamnată la două luni de închisoare cu executare acum opt ani.

Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj au ridicat pulsul în administraţia publică locală, după ce au numit în fruntea unor societăţi de stat sau servicii publice persoane pe care nu le recomandă decât lipsa de experienţă în domeniul în care au fost angajate sau, mai rău, puşcăria.
De departe cel mai semnificativ exemplu este cel de la Camera Agricolă Dolj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Dolj. Noul director executiv al Camerei este Laurenţiu Ivanovici, condamnat în 2003 la două luni de închisoare cu executare pentru constituirea unui grup care se ocupa cu falsificarea documentelor cu ajutorul cărora mai multe persoane au intrat ilegal în spaţiul Schengen. Ivanovici a fost arestat preventiv patru luni, dar nu a executat nici o lună din pedeapsă deoarece perioada de puşcărie era mai mică decât timpul petrecut în arest. Deşi cazul a făcut vâlvă la vremea respectivă, deoarece în grup erau implicaţi şi trei angajaţi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, consilierii judeţeni PSD şi PNL au votat fără probleme numirea în funcţie a lui Ivanovici, în timp ce pedeliştii s-au abţinut. Înainte de a intra la votul consilierilor, Ivanovici candidase de unul singur la concursul organizat de CJ Dolj pe funcţie şi câştigase detaşat. Motivul pentru care PSD şi PNL au votat în favoarea lui Ivanovici este simplu: noul director este membru PNL. Unul dintre liderii PNL Dolj, totodată vicepreşedinte al CJ Dolj, Dan Mogoş, a declarat că promovarea concursului este o dovadă clară că legea a fost repectată şi nimeni nu-i putea îngrădi acestuia dreptul de a se înscrie la concurs atâta timp cât dosarul său de înscriere a fost complet. „Nu ştiam că a fost condamnat, nici acum nu ştiu. V-am auzit pe dumneavoastră. Dacă s-a prezentat la concurs şi a avut dreptul legal înseamnă că are aceleaşi drepturi ca noi toţi. Din punctul meu de vedere, este un cetăţean al ţării care are absolut toate drepturile“, a spus Dan Mogoş. Întrebat ce l-a recomandat pe Ivanovici pentru funcţie, Mogoş a răspus că promovarea examenului. „Cunoştinţele pe care le deţine l-au recomandat pentru acest post. Faptul că a obţinut notă de trecere este suficient pentru a-l recomanda pentru funcţia de director. Eu nu spun că este cea mai bună alegere, dar, chiar dacă am fi ştiut că a fost condamnat, nu îi puteam interzice să participe la concurs“, a precizat Mogoş.

Ivanovici şi cele 400 de familii de albine

Laurenţiu Ivanovici a plusat spunând că experienţa în agricultură îl recomandă pentru post.
„Ideea de a candida mi-a venit văzând acest post şi am considerat că sunt pregătit şi că am abilităţile pentru această funcţie. Am deţinut o exploataţie apicolă cu 400 de familii de albine, am obţinut producţii mari, în 2006 am ocupat locul doi în clasamentul firmelor din apicultură. Cazierul este curat, o dovedeşte şi certificatul. Am fost reabilitat, mi-am asumat greşeala, am plătit pentru ea şi nu mi-a fost uşor. Poate am ajuns să fiu obsedat de respectarea legii, iar acum sunt foarte atent şi când trec strada. Aş vrea ca nimeni să nu treacă prin ce am trecut eu“, a spus Ivanovici.

Sirop fuge bine

Aceeaşi experienţă fragilă sau inexistentă îl caracterizează şi pe Flavius Sirop, un pedelist numit în funcţia de administrator al firmei de salubritate deţinute de Consiliul Local Craiova. Singura calitate manifestată până acum de Sirop este aceea de fost hip-hopper, în urmă cu opt ani acesta lansând o melodie împreună cu un prieten. Când a mai crescut, Sirop a dorit să devină parlamentar, dar nu a reuşit, s-a înscris în PD-L, iar de aici a fost propulsat în fruntea Salubrităţii. Spre deosebire de Ivanovici, care a discutat deschis cu presa, Sirop a rupt-o la fugă după şedinţa în care a fost numit în funcţie.

NATO face piaţa la Craiova

Altă numire cu cântec este cea a lui Gabriel Costel Şerban în fruntea SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. De Şerban nu a auzit nimeni şi nici nu s-a remarcat prin vreo activitate deosebită. Fost militar, şef de service NATO în operaţiunile KFOR din Kosovo, Şerban s-a îndeletnicit în ultimii ani cu tranzacţiile financiare. El este acţionar, împreună cu fratele său, în mai multe firme din Arad şi din localitatea ilfoveană Chiajna. Potrivit poliţiştilor doljeni de la Investigarea Fraudelor, una dintre firmele în care acesta este acţionar, Glamour Construction, face obiectul unei investigaţii după ce administratorul altei firme s-a plâns că a plătit un avans pentru marfa pe care nu a mai primit-o. „Nici eu nu am ştiut de asta. Am făcut cerere la Parchet şi la poliţie să mă anunţe şi pe mine despre ce e vorba. Eu sunt doar acţionar acolo, administrator este soţia fratelui meu. Eu am început să ies din firme, mi-am înfiinţat un PFA (persoană fizică autorizată – n.r.) şi m-am întors la Craiova de un an, de când a venit criza“, a declarat Gabriel Şerban. Recunoaşte deschis că în funcţie l-a propus partidul şi că meseria de militar este unul dintre lucrurile care l-au recomandat. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

74 COMENTARII