12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele necomasate nu mai sunt finanţate de la 1 aprilie

Spitalele necomasate nu mai sunt finanţate de la 1 aprilie

Ministrul sănătăţii, Cseke Atilla, le-a prezentat ieri deputaţilor din Comisia de resort criteriile pe baza cărora se intenţionează comasarea spitalelor, anunţând că acelea care nu se vor reprofila nu vor mai primi finanţare de la 1 aprilie.
Ministrul a subliniat că, din punctul său de vedere, măsurile de comasare a spitalelor sunt necesare pentru corectitudinea faţă de pacient.
„Impresia noastră e că, aşa cum e structurat sistemul spitalicesc, noi de fapt păcălim pacientul, îi dăm impresia că e o reţea în care poate avea un tratament corespunzător, dar în multe spitale acest lucru nu se întâmplă, nu există medici, nu există linie de gardă, sau există una singură, drept pentru care în multe situaţii pacientul este transferat la spitalul judeţean de urgenţă“, a spus Cseke.
Întrebat ce se întâmplă cu spitalele în cazul cărora autorităţile locale nu sunt de acord cu comasarea, ministrul a precizat: „În ceea ce priveşte lista ce va fi propusă spre reprofilare, noi creăm cu ministrul muncii un program guvernamental de finanţare pe cămine de bătrâni. Mai există şi posibilitatea de transformare a acestor spitale în centre de permanenţă. Spitalele care nu se reprofilează şi se vor regăsi în această listă de la 1 aprilie nu vor mai fi finanţate de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De la 1 aprilie, cele fără linii de gardă nu mai încheie contracte de prestări servicii cu CNAS“, a afirmat ministrul.
El a menţionat şi că noul sistem de finanţate, conform căruia 60 de procente din ceea ce plătesc contribuabilii într-un judeţ se întorc obligatoriu în acel judeţ, trebuie finalizat şi pus în aplicare la 1 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS