16.4 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateOperaţiune în forţă în vămile din vestul ţării

Operaţiune în forţă în vămile din vestul ţării


În jur de o sută de vameşi, poliţişti de frontieră şi traficanţi de ţigări suspectaţi de luare şi dare de mită au fost reţinuţi ieri. Unii dintre ei au fost aduşi cu elicopterele în Bucureşti şi erau audiaţi, la închiderea ediţiei, la Direcţia Naţională Anticorupţie.

În paralel cu controalele din vămi s-au făcut percheziţii şi descinderi la persoane bănuite a fi împlicate în contrabandă cu ţigări din judeţele Dolj, Olt, Giurgiu, Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava (la Vicov), Arad, Dâmboviţa, Bucureşti şi în judeţul Argeş – în localităţile Piteşti, Câmpulung Muscel, Ştefăneşti şi Topoloveni.
Ofiţerii DGA şi procurorii au desfăşurat, ieri-dimineaţă, peste 100 de percheziţii în Timiş, Arad, Caraş şi la vămile Naidaş şi Stamora Moraviţa, precum şi la sectoarele de Poliţie de Frontieră Oraviţa, Deta şi Cruceni, peste 100 de poliţişti de frontieră şi vameşi fiind suspectaţi că favorizau contrabanda cu ţigări.
Percheziţiile au avut loc atât în cele cinci vămi şi sectoare ale Poliţiei de Frontieră din zona de vest a ţării, cât şi la locuinţele celor vizaţi din judeţele Arad, Timiş şi Caraş-Severin, au precizat sursele citate.
În vizorul anchetatorilor sunt circa 150 de persoane, dintre care aproximativ 100 de poliţişti de frontieră, peste 30 de vameşi şi mai mulţi contrabandişti. Informaţiile strânse până în prezent arată că prin vămile unde au loc percheziţiile de ieri- dimineaţă erau traficate ţigări de contrabandă atât cu ajutorul cărăuşilor, cât şi în cantităţi uriaşe.
Sumele de bani pe care poliţiştii şi vameşii suspectaţi de favorizarea contrabandiştilor sunt foarte mari, anchetatorii estimând că aceştia luau pe o singură tură câteva zeci de mii de lei. Vămile erau monitorizate de mai multe luni, pentru ca anchetatorii să strângă probe suficiente.
Persoanele suspectate de contrabandă erau monitorizate din august 2010, iar ancheta în cazul lor a fost coordonată de poliţiştii de la IPJ Argeş, în timp ce descinderile din cele cinci vămi şi sectoare din judeţele Timiş şi Caraş-Severin sunt făcute de ofiţerii DGA şi procurorii anticorupţie.

Opt persoane, printre care doi vameşi, date
în urmărire în cazul
anchetei din vămile
din vest

Doi vameşi şi cel puţin şase contrabandişti de ţigări au fost daţi în urmărire, deoarece se sustrag anchetei, în cazul verificărilor făcute ieri-dimineaţă în vămile şi sectoarele de poliţie de frontieră din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.
20 de poliţişti de frontieră au ajuns la sediul DNA în două loturi, fiind însoţiţi de jandarmi şi poliţişti. Aceştia urmează să afle acuzaţiile care li se aduc de către procurorii DNA, principalele infracţiuni pentru care sunt învinuiţi fiind luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat.

Mită de câteva zeci
de mii de lei
pe o singură tură

Doar la locuinţele celor care au adus în România ţigări de contrabandă prin cele cinci vămi s-au derulat peste 70 de percheziţii, anchetatorii intrând simultan în locaţii din Bucureşti şi din zece judeţe (Argeş, Galaţi, Olt, Ilfov, Maramureş, Suceava, Dolj, Timiş şi Dâmboviţa), au explicat sursele citate, potrivit cărora, până la ora 7.30, fuseseră reţinute deja 30 de persoane care urma să fie audiate la sediul central al DNA din Capitală, dar şi la Parchetul Tribunalului Argeş. De fapt, în Argeş, sunt audiaţi doar cei care aduceau ţigările în România, ancheta în cazul lor fiind coordonată de procurorii argeşeni.
Surse judiciare au subliniat că, spre deosebire de Vama Siret, prin punctele de frontieră vizate acum de percheziţii, contrabanda se făcea nu numai cu cărăuşi, în ţară fiind introduse TIR-uri întregi de ţigări. Iar sumele pe care politiştii de frontieră şi vameşii cercetaţi le-ar fi primit drept mită se ridică la câteva zeci de mii de lei pe o singură tură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII