16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernatorul BNR iese la atac şi spune că majorarea preţurilor nu este justificată

Guvernatorul BNR iese la atac şi spune că majorarea preţurilor nu este justificată

 Nu există motive pentru creşteri ale preţurilor „de categoria ofertei interne”, întrucât producţia şi stocurile sunt la un nivel înalt, iar cererea este în continuare în scădere, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând că singurele presiuni ar putea proveni din piaţa internaţională.
Banca Naţională a României (BNR) contestă maniera brutală de a anunţa repetate creşteri de preţuri, în condiţiile în care există stocuri capabile să menţină nivelul actual al tarifelor la alimente, iar agricultorii vorbesc chiar de scăderi de preţuri. „Sunt modificări în ceea ce priveşte preţul volatil al alimentelor faţă de raportul din august 2010. Am luat în considerare sensibilitatea preţurilor la alimente la evoluţia preţurilor externe. Stocurile la floarea soarelui şi la grâu, unde sunt cele mai mari discuţii privind creşterea chiar explozivă a preţurilor, sunt în media ultimelor 10 ani”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Deşi problema majorărilor de preţuri creează tensiuni, reprezentantul BNR susţine că isteria creată în rândul consumatorilor nu este fundamentată. Avem în continuare un declin al cererii de produse alimentare, care plafonează aşteptările inflaţioniste ale producătorilor. „Sondajele în rândul tuturor producătorilor de alimente, nu a celor care îşi expun punctul de vedere la televizor, arată că aşteptările lor sunt mai degrabă de scădere a preţurilor decât de creştere. Nu validăm sub nicio formă această atmosferă de creştere rapidă a preţurilor la alimente”, a adăugat Mugur Isărescu.
Combustibilii îşi continuă majorarea de tarife
Chiar dacă la nivel internaţional cererea tot mai mare din ţările emergente, fenomenele nefavorabile agriculturii şi dobânzile scăzute duc la creşterea cotaţiilor la aproape toate categoriile de mărfuri, în România efectele nu se anunţă a fi puternice. „Preţurile internaţionale la alimente vor creşte foarte mult (…) Credem că efectele (n.r. – asupra pieţei româneşti) vor fi limitate”, a mai spus guvernatorul BNR. În ceea ce priveşte piaţa muncii, oficialul BNR se aşteaptă ca în continuare să nu existe presiuni inflaţioniste, iar creşterea salariilor să fie sub ritmul de îmbunătăţire a productivităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS