12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânia, pregătită să adere la Schengen

România, pregătită să adere la Schengen

Ţara noastră îndeplineşte toate cerinţele pentru a intra în spaţiul Schengen, au spus vineri doi oficiali români.

Veşti bune pentru România. Ţara noastră a încheiat în totalitate procesul de evaluare Schengen. „S-a aprobat ultimul raport tehnic pentru România. Deci, în acest moment, evaluarea Consiliului este pozitivă: România îndeplineşte toate cerinţele pentru a intra în spaţiul Schengen“, a declarat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, care a explicat că este optimist pentru că încep să cadă toate argumentele celor care, la reuniunea din 14 ianuarie, erau de părere că România mai are de muncă pentru a intra în Schengen. „Eu am văzut câteva din argumentele Franţei, cea care se împotriveşte cel mai tare, şi nu sunt argumente care să stea în picioare pentru că sunt într-o zonă care nu are nici o legătură cu integrarea în Spaţiul Schengen. Asta deoarece integrarea se bazează doar pe acquis-ul Schengen, pe criteriile tehnice, nu şi pe alte instrumente“, a adăugat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.
Oficial, primul pas al României pentru integrare este primirea rapoartelor de către Parlamentul European. „În situaţia în care cele două rapoarte tehnice ale Bulgariei nu s-au aprobat, al doilea pas este să găsim o formulă prin care România să primească o decizie pozitivă şi să facă un pas decisiv în integrarea Schengen. Astfel, trebuie să vedem dacă intră România singură, dar se face o amânare astfel încât să intre şi Bulgaria, a explicat europarlamentarul. Oricum, această formulă ar trebui găsită cât mai repede, mai ales că votul în plenul Parlamentului va avea loc pe 17 februarie. Totuşi, un vot pozitiv din partea Parlamentului European nu va fi suficient, pentru că decizia finală aparţine însă consiliului şi asta se va întâmpla în 25 februarie la Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne)“, a mai spus Marian Jean Marinescu.

„România a încheiat în totalitate procesul de evaluare Schengen prin aprobarea celor şapte rapoarte“

Potrivit NewsIn, experţii care au participat la vizitele de evaluare în ultimele luni au specificat în documentul prezentat vineri, în timpul reuniunii tehnice de la Bruxelles, că, în România, sistemul SIS II, pe care se bazează cooperarea în Spaţiul Schengen, şi interfaţa umană a acestuia sunt operaţionale şi nu prezintă probleme. La capitolul pregătire şi securizare a frontierelor terestre şi aeriene, rapoartele despre România au fost adoptate anul trecut şi ele specifică faptul că ţara este gata de aderare. „România a încheiat în totalitate procesul de evaluare Schengen prin aprobarea celor şapte rapoarte“, a declarat, pentru NewsIn, chestorul-şef Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din Ministerul Administraţiei şi Internelor, care a precizat că ridicarea rezervei de examinare de către Franţa a condus ultimul raport de evaluare, cel SIS/SIRENE, în atenţia membrilor Grupului SCH-EVAL, reuniţi vineri la Bruxelles.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII