22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateArticolul care îi protejează pe avocaţi de răspunderea penală se abrogă?

Articolul care îi protejează pe avocaţi de răspunderea penală se abrogă?

Ministerul Justiţiei a transmis HotNews.ro un comunicat oficial în care menţionează că articolul din legea avocaţilor care prevede că „avocatul nu răspunde penal pentru recomandările şi opiniile profesionale pe care le comunică clientului său şi nici pentru actele juridice pe care le propune clientului său, urmate de săvârşirea de către client a unei fapte prevăzute de legea penală“ este analizat în vederea abrogării lui. Ministerul menţionează că legea iniţială trimisă de guvern către parlament nu prevedea un asemenea articol şi că acest articol nu este necesar. HotNews.ro a dezvăluit joi, 20 ianuarie, că articolul a fost introdus în lege de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi a fost susţinut de deputatul PDL Daniel Buda. Întrebat despre corectitudinea şi utilitatea amendamentului, Daniel Buda a declarat următoarele: „Ştiţi cum e acel amendament? E ca apa. Nici nu strică, nici nu repară. Nu s-a avut în vedere ca avocatul să fie acoperit dacă sfătuieşte un client să comită acte de natură penală. Nici vorbă. Răspunderea penală este mai presus de orice răspundere. Chiar există prevederi legale care spun foarte clar că, atunci când discutăm de fapte de natură penală, penalul prevalează chiar şi contractelor de asistenţă juridică“.
Efectul amendamentului este acela că avocaţii care şi-au sfătuit clienţii să dea mită, să facă trafic de influenţă sau au comis falsuri, cum s-a întâmplat în cazul senatorului-avocat Cătălin Voicu, au şansa să scape de unele acuzaţii.
HotNews.ro a publicat, joi, 20 ianuarie, articolul „Avocaţii-infractori nu mai răspund penal dacă învaţă clienţii să dea mită, să facă trafic de influenţă, comit falsuri sau dau consultanţă în evaziune fiscală“, în care prezenta amendamentul care îi protejează pe avocaţi de răspunderea penală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII