15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConsiliul Judeţean Gorj va realiza o bază de date cu proiectele de investiţii

Consiliul Judeţean Gorj va realiza o bază de date cu proiectele de investiţii

Termenul scurt prevăzut de lege pentru adoptarea bugetului propriu al Consiliului Judeţean Gorj şi al unităţilor subordonate a impus stabilirea unui calendar ferm pentru următoarele zile, de către ordonatorul principal de credite al instituţiei. În cadrul şedinţei operative săptămânale, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a punctat principalele obiective pe care trebuie să le urmărească direcţiile din cadrul aparatului de specialitate al instituţiei. Încheierea în bune condiţii a primei etape, de repartizare pe unităţi administrativ teritoriale, a cotei de 20% din sume şi cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, s-a datorat bunei monitorizări şi constituirii unei baze de date corespunzătoare la nivelul instituţiei. „Apreciez că a fost efectul unei bune conlucrări în echipă, au contribuit toate direcţiile: tehnică, economică, juridică, dezvoltare regională, astfel încât rezultatul nu a fost afectat de subiectivism“, a precizat Ion Călinoiu în cadrul şedinţei de lucru.

Monitorizarea investiţiilor

Folosind aceeaşi metodă de monitorizare, se va realiza în continuare o bază de date privind execuţia proiectelor în derulare şi execuţia documentaţiei în vederea accesării fondurilor. Preşedintele Ion Călinoiu a subliniat că trebuie menţinut un raport optim între realizarea lucrărilor fizice şi accesarea fondurilor europene. În concordanţă cu legislaţia în vigoare, Legea bugetului, Legea finanţelor publice, dar şi legislaţia care stabileşte competenţele autorităţilor administraţiei publice locale, se va proceda în zilele următoare la fundamentarea bugetului, cu accent pe următoarele probleme:
– Asigurarea funcţionării administraţiei publice în concordanţă cu resursele financiare repartizate şi cu încadrarea în cheltuielile de personal stabilite prin ordinul ministrului;
– Asigurarea resurselor financiare pentru proiectele cu finanţare externă aflate în execuţie;
– Asigurarea resurselor financiare necesare derulării lucrărilor curente, de întreţinere, pentru unităţile din subordinea consiliului judeţean;
Asigurarea resurselor financiare pentru continuarea investiţiilor.

Pregătiri pentru aprobarea bugetului propriu

Pentru a putea aproba bugetul propriu în şedinţa de consiliu care este prevăzută pentru prima decadă a lunii februarie, în cursul acestei săptămâni se vor desfăşura şedinţele de analiză cu toate unităţile subordonate şi cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj. Pe baza acestor discuţii, se va stabili bugetul fiecărei unităţi. Urmărirea derulării proiectelor cu finanţare externă a fost un alt aspect menţionat de preşedintele Ion Călinoiu. Direcţia Cooperare, Dezvoltare Regională şi Relaţii Externe va analiza săptămânal, cu toate unităţile de implementare ale proiectelor în execuţie, stadiul realizării acestora, precum şi stadiul semnării contractelor pentru proiectele care au obţinut finanţarea. „Deoarece fondurile post-aderare derulate prin Programul Operaţional Regional şi programele operaţionale sectoriale sunt, în mare măsură, epuizate, este necesar să se identifice posibilităţi de finanţare a noilor proiecte direct de la Comisia Europeană de la Bruxelles“, a subliniat preşedintele consiliului judeţean. Se vor urmări acele proiecte care au ca obiectiv general restaurarea patrimoniului cultural, domeniul sănătăţii, dezvoltarea turismului şi a IMM-urilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS