21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLPF - undă verde pentru fisc în dosarul Universitatea Craiova

LPF – undă verde pentru fisc în dosarul Universitatea Craiova

Oficialii LPF aşteaptă solicitarea oficială a fiscului pentru a da detalii despre contrac-tele fotbaliştilor de la Universitatea Craiova. Informaţiile sunt necesare pentru aplicarea sechestrului asiguratoriu. Telenovela Găman – Bărboianu i-a făcut foarte atenţi pe oamenii legii: la sumele vehiculate în presă, jucătorii sunt purtători de TVA de 600.000 de euro.

În căutarea de active valorificabile pentru a stinge datoriile pe care Fotbal Club „U“ Craiova le are către bugetul de stat, fiscul s-a adresat şi Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), pentru a cere informaţii legate de contractele jucătorilor, în vederea punerii sub sechestru a drepturilor federative ale acestora. Din cauza blocajului de pe piaţa imobiliară, terenurile aparţinând Fotbal Club „U“ Craiova pe care fiscul a pus sechestru nu au căutare. În consecinţă, sunt vizate conturile clubului şi drepturile federative ale jucătorilor, ca potenţiale surse de stingere a creanţelor. Ceea ce se întâmplă acum la Universitatea Craiova este urmărit cu foarte mare atenţie de oamenii legii: jucătorii dispar, rând pe rând, din curtea clubului, iar statul riscă să nu-şi recupereze creanţele.

LPF se lasă greu înduplecată

Fiscul aşteaptă ca în conturi să ajungă sumele din transferurile lui Julius Wobay şi Mihai Dina la Khazar Lankaran. Pentru primul, Universitatea ar putea încasa 300.000 de euro, iar pentru al doilea încă sunt discuţii. Interesant este ce se va întâmpla în cazul celor doi jucători care au plecat din cantonamentul de la Govora: Ştefan Bărboianu şi Valerică Găman. În presă s-a speculat că, pentru cei doi, CFR Cluj şi Steaua Bucureşti ar oferi 2,5, respectiv 2,2 milioane de euro. Patronul Stelei, Gigi Becali, a afirmat că oferă 1.000.000 de euro pentru Găman, iar oficialii de la Cluj au negat interesul pentru cei doi fotbalişti.
Ulterior, Becali a afirmat că pe Găman îl va lua liber de contract, deci nu va mai plăti nici un ban. Ieri, în presă au apărut şi dezlegările de la club ale celor doi fotbalişti, înregistrate la LPF. Din toate aceste fapte, fiscul se poate considera prejudiciat. „Ne-am adresat LPF pentru informaţii despre contractele jucătorilor, dar cei de aici ne-au transmis să luăm actele de la club. Vom face cereri oficiale, iar dacă suntem refuzaţi, vom face plângeri penale“, au spus reprezentanţii fiscului.
Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a declarat: „Clubul ne-a încredinţat aceste acte. Noi suntem doar depozitarul lor. Nu putem să furnizăm informaţii despre ele fără acceptul clubului“. Ulterior, secretarul LPF a admis că la cererea fiscului poate furniza datele contractelor, pentru înfiinţarea popririi pe drepturile federative. „Le-am transmis că aşteptăm o cerere oficială, în baza OUG nr. 93/2003 (Codul de procedură fiscală – n.r.) şi atunci vom furniza aceste date. Există practica sechestrului pe drepturile federative, am mai avut cazuri“, a spus acesta. Potrivit art. 152 din Codul de procedură fiscală, procesul-verbal de sechestru cuprinde, printre altele, „descrierea bunurilor mobile sechestrate şi indicarea valorii estimative a fiecăruia“.

Găman şi Bărboianu, TVA de 600.000 de euro la un transfer normal

Oamenii legii au început să citească tertipurile patronilor din Liga I în privinţa transferurilor, astfel încât urmăresc aceste tranzacţii mai atent. Transferurile sunt purtătoare de TVA de 24%. Dacă însă un jucător este declarat „liber de contract“ de LPF, el poate fi luat de un alt club fără vreo sumă de transfer şi deci fără TVA datorat statului. În cazul nostru, transferul la pachet al lui Găman şi Bărboianu ar purta un TVA cuprins între 528.000 şi 600.000 de euro la un transfer legal. Fotbaliştii devin mai ieftini cu această sumă pentru cumpărător, iar vânzătorul îşi diminuează eventualele profituri, impozabile de către fisc. În termeni legali, operaţiunea se numeşte evaziune fiscală şi poate fi anchetată de către organele abilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII