18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova va avea Infrastructură de Cercetare de 55.800.000 de lei

Craiova va avea Infrastructură de Cercetare de 55.800.000 de lei

Începând din 2013, în Craiova va exista un centru de cercetare performant, la standarde mondiale.

Universitatea din Craiova a lansat ieri în mod oficial proiectul „Infrastructură de Cercetare în Ştiinţe Aplicate – ICESA“, un proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Obiectivul proiectului este de a crea o infrastructură de cercetare modernă, care să pună la dispoziţia cercetătorilor din regiunea Oltenia, dar mai ales a celor de la Universitatea din Craiova, laboratoare dotate cu echipamente performante, avansate la nivel mondial, metode de mare actualitate în spaţiul european al cercetării, elemente care vor coagula masa critică de resurse, făcând astfel posibilă dezvoltarea şi afirmarea cercetării româneşti în spaţiul concurenţial european. Până în 2013, lângă Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică va fi ridicată şi dotată Infrastructura de Cercetare în Ştiinţe Aplicate.
„Universitatea din Craiova are o infrastructură bogată, modernizată şi un potenţial uman ştiinţific valoros. Totuşi, lipsea o structură solidă care să se constituie într-o cupolă care să strângă sub ea tot ce înseamnă elita cercetării ştiinţifice din Universitatea din Craiova şi nu numai. Astfel, am creat acest proiect care este valoros atât din punct de vedere al cercetării ştiinţifice, pentru că oferă o bază materială deosebită pentru cercetare interdisciplinară de vârf, cât şi din punct de vedere al investiţiei“, a declarat prof. dr. Ion Vladimirescu, rectorul Universităţii din Craiova şi directorul proiectului, la conferinţa de lansare. Acesta a explicat că valoarea totală a proiectului, care se implementează pe o perioadă de 36 de luni, se ridică la 55.800.000 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 45.000.000 de lei. Finanţarea este semnificativă, mai ales că Blocul S200, de exemplu, costă în jur de 80.000.000 de lei, iar această construcţie nu va fi la fel de mare, dar va avea dotări de vârf (32 din cele 107 echipamente care vor fi achiziţionate vor avea o valoare de peste 100.000 de euro).

„Finanţarea acestui proiect este un prim pas în lupta de a ne păstra oamenii remarcabili în România“

În contextul în care procentul din PIB alocat cercetării este sub o zecime din media europeană, iar România a atras destul de puţine finanţări, prin facilităţile pe care Universitatea le va avea prin această infrastructură, situaţia se va schimba.
„Pentru a putea realiza această evoluţie pe care ne-o propunem, am definit clar o serie de obiective specifice ale infrastructurii noastre, prin care vrem să definim foarte clar brandul de cercetare competitiv reprezentat de INCESA, brand care se poate afirma în clipa în care realizăm o serie de parteneriate naţionale şi internaţionale care, de fapt, valorifică expertiza actualilor cercetători, viitorilor cercetători şi care va reuşi să creeze un mediu de formare pentru tinerii cercetători“, a declarat prof. dr. ing. Nicu Bîzdoacă, managerul proiectului. O parte dintre obiectivele specifice constau în crearea unui mediu de formare prin cercetare pentru tinerii valoroşi, furnizarea de servicii de consultanţă pentru organismele de reglementare, dar şi implicarea în elaborarea de strategii naţionale.
„Consider că finanţarea acestui proiect este un prim pas în lupta de a ne păstra oamenii remarcabili în România şi de a sublinia cât de important este ca resursele destinate cercetării şi inovaţiei să nu mai fie limitate“, a declarat senatorul Mario Ovidiu Oprea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII