17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii militari ale căror dosare nu au fost încă procesate îşi vor primi drepturile retroactiv

Pensionarii militari ale căror dosare nu au fost încă procesate îşi vor primi drepturile retroactiv

Pensionarii militari ale căror dosare nu au fost încă procesate şi care au primit o pensie recalculată la nivelul salariului mediu pe economie îşi vor primi retroactiv drepturile care li se cuvin, de la 1 ianuarie 2011, a declarat ieri ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea. „Pensionarilor militari ale căror dosare nu au fost încă procesate şi care, potrivit legii, au primit o pensie recalculată la nivelul salariului mediu pe economie, le transmit să aibă încredere că vor primi retroactiv pensiile care li se cuvin“, a spus Oprea, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema recalculării pensiilor militare.
Potrivit lui Oprea, procesul de recalculare a pensiilor militare nu s-a putut finaliza la 1 ianuarie 2011 din cauză că majoritatea solicitărilor pentru obţinerea adeverinţelor de venit pe baza cărora se recalculează pensiile au sosit în lunile noiembrie şi decembrie.
„Vă reamintesc faptul că procesul de recalculare a început acum cinci luni. Nu am avut încă de la început un flux suficient de ridicat de solicitări din partea pensionarilor militari. Din diferite motive, fie că informaţia nu a ajuns la timp la pensionari, deşi ministerul a comunicat toate detaliile necesare, fie că au existat voci rău intenţionate care i-au îndemnat pe pensionari să nu depună cereri, majoritatea solicitărilor au venit în lunile noiembrie şi decembrie, iar procesul nu s-a putut finaliza la 1 ianuarie 2011“, a precizat Gabriel Oprea.
De asemenea, ministrul apărării susţine că specialiştii din armată au întâmpinat dificultăţi în identificarea informaţiilor necesare completării dosarelor. „Identificarea informaţiei în mii de arhive, căutând date vechi de peste 60 de ani, reprezintă o muncă extrem de dificilă. Unele registre sunt completate cu creionul şi au scris ilizibil, altele s-au deteriorat în timp sau au fost depozitate în condiţii improprii“, a explicat Oprea, care a adăugat că, pe măsură ce vor fi identificate datele care lipsesc, vor fi emise noi decizii, iar militarii îşi vor primi absolut toate drepturile care li se cuvin, potrivit legii.
Pe de altă parte, ministrul Oprea i-a avertizat pe pensionarii militarii care nu au depus cereri de recalculare că pensiile lor vor scădea, deoarece veniturile lor se recalculează pe baza salariului mediu brut pe economie. „Celor care nu au depus încă cereri de recalculare, le adresez rugămintea de a merge la centrele militare de care aparţin şi de a completa formularul prin care solicită eliberarea adeverinţelor de venit.  Aşa cum prevede legea, fără aceste adeverinţe, pensia se recalculează pe baza salariului mediu brut pe economie din perioadele respective de activitate. În aceste cazuri, în lipsa adeverinţelor de venit, pentru majoritatea covârşitoare a pensionarilor militari pensia rezultată va fi mai mică decât cea care se va stabili în urma recalculării“, a mai declarat ministrul apărării. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII