19 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Scorpionii Roşii“ pleacă în Afganistan

„Scorpionii Roşii“ pleacă în Afganistan

Aproape 600 de militari din cadrul Bata-lionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ din Craiova pleacă de săptămâna viitoare, pentru şase luni, în teatrul de operaţiuni din Afganistan. „Scorpionii Roşii“ olteni îi vor înlocui pe infanteriştii din Batalionul 812 „Şoimii Carpaţilor“ de la Bistriţa.

Potrivit ordinului MApN, principalele sarcini ale militarilor Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab“ vor fi: menţinerea libertăţii de mişcare pe autostrada A1 din Afganistan, reducerea infiltrării forţelor insurgente pe rutele de acces, descoperirea şi distrugerea depozitelor de armament şi muniţie ale insurgenţilor, influenţarea pozitivă a populaţiei civile şi participarea la acţiuni de sprijin umanitar.
Deplasarea în teatrul de operaţiuni se va face eşalonat, în perioada 20 ianuarie – 13 februarie 2011, atât cu aeronavele C 130 Hercules ale armatei române, cât şi cu avioanele C 17 ale partenerilor americani.
Ultima misiune externă a „Scorpionilor Roşii“ a fost în 2009, când peste 300 de militari ai acestei unităţi au petrecut şase luni în Irak, într-o misiune de menţinere a păcii.
La sfârşitul anului trecut, şi Batalionul 20 Infanterie „Scorpionii Negri“ din Craiova a trimis în Afganistan 664 de militari români, printre care şi 16 femei.

„Nu va fi o misiune uşoară“

Cu ocazia plecării în această misiune internaţională, „Scorpionii Roşii“ au organizat vineri o ceremonie de bun rămas, la care au luat parte familiile şi prieteni ai militarilor, veterani de război, reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, dar şi ai autorităţilor centrale şi locale.
În cadrul apelului solemn au fost comemoraţi cei doi militari căzuţi la datorie în teatrele de operaţii: sublocotenenţii post-mortem Valentin Leoveanu, decedat în 1996 în Angola, şi Emanoil Ciobanu, căzut în 2002, în Kosovo. Nu au fost însă menţionaţi cei trei militari care şi-au pierdut viaţa pe 23 noiembrie 2010, în timpul aplicaţiei de la Cincu – este vorba despre caporalii Marin Costea, Constantin Buică şi Viorel Cristinel Antonie. A urmat o slujbă religioasă oficiată de un sobor de preoţi, în fruntea cărora s-a aflat chiar ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.
„Veţi participa la misiuni specifice într-un teatru de operaţii dificil, schimbător şi înşelător, în care există pericole la tot pasul. Cunoaşteţi amploarea riscurilor şi de aceea tot timpul trebuie să fiţi vigilenţi în acţiunile de patrulare de-a lungul autostrăzii, în misiunile de recunoaştere şi în cele în care interacţionaţi cu populaţia. Vă cer să vă puneţi în valoare calităţile de luptător, şi să nu uitaţi că secretul reuşitei este întotdeauna acţiunea în echipă“, le-a transmis ministrul apărării, Gabriel Oprea, prin mesajul căruia i-a dat citire şeful Statului Major General, gen. mr. Ştefan Dănilă.
„Este a 12-a misiune peste hotare, din care a 5-a în Afganistan. Nu va fi o misiune uşoară – o ştim cu toţii şi suntem conştienţi de asta – dar suntem cu toţii pregătiţi să o ducem la îndeplinire şi să ne întoarcem acasă“, a promis comandantul „Scorpionilor Roşii“, lt. col. dr. Dan Ionescu.

Ziariştii, puşi în ţarc

Festivitatea a fost umbrită de o secretomanie nemaiîntâlnită. Dacă „Scorpionii Negri“ – la festivitatea similară organizată de ei în noiembrie 2010 – au fost chiar bucuroşi să le permită jurnaliştilor să stea de vorbă cu militarii care pleacă în misiune internaţională, nu acelaşi lucru s-a întâmplat vineri la „Scorpionii Roşii“. Aici, reporterii au fost preluaţi de la poartă sub pază armată şi conduşi într-un ţarc, unde au fost din nou păziţi să nu iasă până la sfârşitul festivităţilor. Atunci au fost „mânaţi“ de câţiva militari până în faţa comandamentului, pentru a asista la defilare, apoi ofiţerul de presă al unităţii i-a „concediat“ pe jurnalişti cu un „Vă mulţumesc că aţi venit!“, refuzând să dea orice fel de declaraţii, ba chiar nedorind să divulge nici numărul militarilor care pleacă în această misiune externă. Să fi fost această secretomanie justificată de păstrarea unor secrete militare? Ori a fost vorba doar de o lipsă de bun-simţ din partea organizatorilor?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII