17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii cu venit sub 740 lei scapă de CAS

Pensionarii cu venit sub 740 lei scapă de CAS

Pensionarii cu venituri mai mici de 740 de lei lunar nu vor plăti în 2011 contribuţia la asigurările sociale de sănătate, iar din 2012 sumele datorate pentru această categorie trebuie plătite de către stat, aşa cum prevede Legea sănătăţii, care nu s-a aplicat din lipsa fondurilor, a declarat ieri, pentru Mediafax, Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). El a spus că, potrivit Legii sănătăţii din 2006, contribuţia pentru persoanele exceptate de la plată şi pentru pensionarii cu venituri mici trebuie plătite de către stat, dar, întrucât statul nu are bani să achite aceste sume, ordinul preşedintelui CNAS proroga aceste plăţi pentru 2012.
„Ordinul preşedintelui CNAS nu poate contrazice un act administrativ. Un ordin al preşedintelui CNAS nu poate contrazice o OUG sau HG a executivului. În consecinţă, proiectul de ordin din 30 decembrie 2010 privind calitatea de asigurat prelungeşte cu un an, adică din 2012, termenul de la care statul trebuie să plătească contribuţia la sănătate pentru categoriile exceptate şi pentru pensionarii cu venituri sub 740 de lei“, a explicat Lucian Duţă.
„CNAS nu a pus niciodată problema ca pensionarii cu venituri sub 740 de lei să fie obligaţi la plata contribuţiei la FNUASS începând din 1 ianuarie 2012“, a adaugat Lucian Duţă.
El a explicat că pensionarii cu venit lunar de 741 de lei vor plăti la asigurări suma de un leu, pentru că prin plata contribuţiei la sănătate pensia lor nu trebuie să scadă sub 740 de lei. În situaţia în care venitul din pensii este de 784 de lei, atunci contribuţia la sănătate va fi de 43 de lei, astfel ca venitul rămas să fie peste 740 de lei, a spus preşedintele CNAS.

Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII