23.4 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCalendarul fiscal al noului an

Calendarul fiscal al noului an

De la creşterea de accize la eliminarea unor facilităţi privind achitarea contribuţiilor sociale sau la noi reglementări privind certificatele de seră, 2011 a început cu 15 noi modificări fiscale.

TVA

Limitarea dreptului de deducere a taxei în cazul achiziţiei de autovehicule destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate de cel mult 3.500 kg şi cu cel mult 9 scaune de pasageri (inclusiv scaunul şoferului), precum şi a combustibilului destinat utilizării acestor autovehicule se extinde până la data de 31 decembrie 2011.
Termenul de depunere a cererilor de rambursare a TVA achitată în anul 2009 de companiile româneşti în State Membre unde acestea nu sunt stabilite şi nici înregistrate este extins până la data de 31 martie 2011.
Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA care în cursul unui an calendaristic are o cifră de afaceri ce nu depăşeşte pragul de 35.000 de euro, poate solicita până la data de 20 ianuarie a anului următor scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.

Contribuţii sociale

Intră în vigoarea noua lege a pensiilor publice care prevede limitarea bazei de calcul pentru contribuţiile de pensii. Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru angajatorii care încadrează în muncă şomeri în 2010 nu se va mai aplica.
Nu se vor mai acorda facilităţi legate de contribuţiile de asigurări sociale datorate, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii angajatorului (şomaj tehnic).

Alte noutăţi

* Nu se va mai aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit
* Salariul minim brut pe ţară va creşte de la 600 RON la 670 RON
* Se vor schimba criteriile de selecţie a contribuabililor mari şi mijlocii
* Producătorii de echipamente electrice şi electronice (EEE) vor fi obligaţi sa depună o garanţie la Fondul pentru mediu aferentă EEE-urilor introduse pe piaţă.
* Se va percepe o noua taxă de 2 lei/l pentru uleiurile industriale şi lubrifianţii introduşi pe piaţă, aplicata diferenţei dintre obligaţiile anuale de gestionare şi cantităţile de uleiuri uzate gestionate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS