25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBanii pentru Schengen, redirecţionaţi către IMM-uri

Banii pentru Schengen, redirecţionaţi către IMM-uri

Traian Băsescu a declarat ieri că, în condiţiile în care aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi amânată, fondurile din bugetul pe 2011 privind securizarea frontierei ar trebui redirecţionate către stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii.
În cadrul intervenţiei avute în timpul şedinţei de guvern, Băsescu a atras atenţia executivului că este necesar să ia în calcul altă utilizare pentru cele 271 de milioane de euro alocate continuării programelor de securizare a frontierei, pentru achiziţia de bunuri care să crească mobilitatea poliţiei de frontieră, a vămii, având în vedere că deocamdată data la care România va fi admisă în spaţiul Schengen nu este sigură.
„Va trebui să privim cu reţinere cheltuirea celor 271 de milioane de euro, ei pot fi îndreptaţi către întreprinderi mici şi mijlocii şi nu neapărat către EADS, pentru a stimula întreprinderile mici şi mijlocii decât să cheltuim fără să ştim când România va putea fi admisă în spaţiul Schengen“, a argumentat Traian Băsescu. Totodată, şeful statului le-a reproşat miniştrilor faptul că nu au ţinut cont de recomandarea sa de scurtare a duratei de avizare de către ministere a proiectelor finanţate de UE şi demarate de către autorităţile locale. Traian Băsescu a admis că şi autorităţile locale dau dovadă de o oarecare încetineală în demararea proiectelor cu bani europeni, însă altă cauză majoră o reprezintă durata foarte mare de avizare de către ministere a acestor proiecte, ce poate ajunge până la nouă luni.
„Am mai ridicat acest subiect într-o şedinţă de guvern şi nu sunt îmbunătăţiri consistente. Am rugămintea să găsiţi o formulă ca în maximum 30 de zile acele proiecte să circule pentru că avem gradul de absorbţie atât de redus, încât nu ne mai putem permite să întârziem“, susţine şeful statului.
Altă problemă a utilizării banilor pentru investiţii, în opinia preşedintelui, este faptul că avansurile acordate nu sunt cheltuite în conformitate cu destinaţia lor şi a cerut guvernului să identifice o metodă prin care să pună capăt acestui fenomen. Un avertisment special a fost îndreptat către miniştrii sănătăţii şi ai finanţelor, Cseke Attila, respectiv Gheorghe Ialomiţianu, cărora le-a cerut să nu mai tolereze nerespectarea Legii finanţelor publice de către managerii spitalelor.
„La spitale, s-au plătit arierate, dar spitalele au pornit într-o veselie să creeze noi arierate. Cred că şi pentru managerii de spitale funcţionează legea penală. Nu putem perpetua această nepăsare în respectarea bugetelor. Peste şase luni, iar vom avea discuţia arieratelor la spitale“, a conchis preşedintele Băsescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII