13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateS-a lansat proiectul "Construirea unui pasaj suprateran în vederea descongestionării traficului rutier din Zona Metropolitană Craiova"

S-a lansat proiectul „Construirea unui pasaj suprateran în vederea descongestionării traficului rutier din Zona Metropolitană Craiova”

Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Craiova lansează proiectul „ Construirea unui pasaj suprateran în vederea descongestionării traficului rutier din Zona Metropolitană Craiova – Realizare pasaj denivelat suprateran peste intersecţia de la km 0 al municipiului Craiova, în vederea preluării traficului auto pe E70, respectiv str. Calea Bucureşti – bd. Nicolae Titulescu", în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraselor – poli urbani de crestere", Domeniu major de intervenŃie – Planuri integrate de dezvoltare urbană. Valoare proiectului este de 59.081.772,23 de lei, din care finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională – 38.306.200,98 de lei, valoarea nerambursabilă din bugetul naţional – 19.727.455,88 de lei, iar cofinanţarea de la bugetul local este de 1.048.115,37 de lei.
Primăria Municipiului Craiova îsi propune realizarea pasajului denivelat suprateran peste intersecţia de la km 0 în municipiul Craiova, în vederea preluării traficului auto si cel electric, cu tramvaiul, pe principala arteră rutieră, care leagă Estul de Vestul orasului, constituită din str. Calea Bucureşti – bvd. Nicolae Titulescu, dar si în scopul îmbunătăţirii accesibilităţii înspre si dinspre Zona Metropolitană.
Amplasamentul pasajului suprateran va fi următorul: de la intersecţia str. G. Bariţiu cu str. Calea Bucureşti, până la intersecţia str. Filantropia cu bd. N. Titulescu.
Obiectivul general al proiectului presupune modernizarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere urbane si îmbunătăţirea accesibilităţii locale si regionale, a mobilităţii populaţiei metropolitane, a bunurilor si serviciilor în vederea cresterii competitivităţii economice si dezvoltării mediului de afaceri în cadrul Polului de Crestere Craiova. Totodată, se va crea o infrastructură nouă pentru calea de rulare si reţeaua de contact a tramvaiului pe toată lungimea pasajului, contribuind astfel, cu o lungime de 1,338 Km cale simplă, la îndeplinirea indicatorului de realizare imediată pentru Axa prioritară 1 privind lungimea reţelei de transport public extinsă/reabilitată.
Datorită acestui proiect, vor fi atinse target-urile municipalităţii astfel: îmbunătăţirea infrastructurii publice urbane prin reabilitarea spaţiilor pietonale, optimizarea sistemului de marcaj rutier si reabilitarea liniei de tramvai; îmbunătăţirea mobilităţii populaţiei în general si a forţei de muncă din municipiul Craiova prin sistematizarea intersecţiei si realizarea unui sens giratoriu la nivelul solului. De asemenea, se preconizează următoarele realizări: reducerea cu 10% a timpului de călătorie în oraş, eliminarea timpilor de
asteptare la intersecţia vizată în proiect; creşterea cu peste 5% a numărului de persoane care vor utiliza mijloacele de transport în comun; minimizarea efectelor congestionării urbane asupra mediului prin reducerea emisiilor de noxe generate de traficul intens, amenajarea de spaţii verzi si preluarea controlată a apelor pluviale; diminuarea costurilor de întreţinere ale autovehiculelor ca urmare a descongestionării traficului. Perioada de implementare a proiectului este de 28 luni, începând cu data de 10 noiembrie 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII