33.6 C
Craiova
luni, 7 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateŢeapă cu maşini în leasing

Ţeapă cu maşini în leasing

Patronul şi contabila unei firme doljene au fost deferiţi justiţiei pentru un şir de ţepe de aproape 800.000 de lei date unor societăţi de leasing, de la care au luat 13 maşini, folosind documente contabile false.

Patronul unei crâşme falimentare dintr-un sat doljean este judecat de Tribunalul Dolj, după ce a luat în leasing, pe firmă, nu mai puţin de 13 maşini, pe care apoi le-a vândut, „uitând“ să plătească ratele la leasing. Inculpatul – Constantin Stroe, de 32 de ani, din comuna Calopăr – este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, instigare la fals în documentele contabile, uz de fals şi evaziune fiscală.
În acelaşi dosar a fost pusă sub acuzare şi Liliana Mariana Canale, de 56 de ani, contabila firmei lui Stroe, care a falsificat documentele firmei pentru a-i permite patronului să-şi pună în practică înşelăciunea. Femeia a mai avut de-a face cu legea, fiind condamnată în 1990 la doi ani de închisoare pentru delapidare şi fals intelectual.

Profit pe acte false

Constantin Stroe a devenit patron al firmei SC Bercos SRL în cursul anului 2005. Activitatea societăţii consta în desfacerea de băuturi alcoolice şi produse alimentare chiar într-un local din casa familiei, însă magazinul-bar a fost închis după scurt timp, din lipsa profitului. În acea perioadă, Stroe s-a împrietenit cu Irinel Dinu, patron al unei firme de intermedieri financiare din Craiova. Împreună cu acesta, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, ar fi decis să falsifice documentele firmei, pentru a lua în leasing maşini, pe care să le vândă ulterior. Pentru falsificarea documentelor au apelat la Liliana Canale, care îi mai ţinuse lui Stroe evidenţa contabilă. Aceasta a „aranjat“ actele contabile, astfel încât birtul deja închis a devenit, pe hârtie, o firmă profitabilă, cu vânzări mari şi stoc de marfă consistent.
Pe baza actelor contrafăcute, pe 28 februarie 2008, Stroe a achiziţionat în leasing un autoturism Seat Cordoba 1,4 TDI. În urma unor neînţelegeri cu Dinu, la care a rămas şi maşina, Stroe a decis să folosească altă firmă a sa – SC Denlys Impex SRL Calopăr – pentru alte înşelătorii de acelaşi gen. Noua firmă nu avea activitate, însă contabila Canale a „aranjat“ balanţele, contul de profit şi pierderi, situaţia activelor, a datoriilor şi provizioanelor, dar şi bilanţul, astfel încât societatea arăta superprofitabilă.

Înşelăciuni pe bandă rulantă

Folosind documentele false, Constantin Stroe a continuat şirul de escrocherii. Pe 15 iulie 2008, a luat un Seat Cordoba 1,4 TDI şi un Seat Altea 1,9 TDI, de la o altă firmă de leasing, fără să plătească nici o rată contractuală.
În 7 august 2008, printr-un contract cu altă firmă de leasing, Stroe şi-a luat încă o maşină a aceluiaşi producător spaniol. De această dată era însă vorba de un Seat Toledo 1,9 TDI. Autoturismul – grav avariat într-un accident – a fost ridicat de recuperatorii societăţii de leasing din curtea casei lui Stroe, pentru că acesta nu plătise nici o rată.
Altă ţeapă a urmat pe 29 septembrie 2008, când Stroe – dovedind fidelitate faţă de fabricantul spaniol – şi-a luat în leasing încă două autoturisme Seat. De această dată era vorba de un Altea XL 1,9 TDI şi un Leon 1,6 i. Nici acestea nu au fost recuperate.
Pe 9 decembrie 2008, tânărul a schimbat marca. Folosind actele falsificate, a dat de această dată un „tun“ de şapte maşini Hyundai I 30, pentru care a lăsat drept garanţie 12 bilete la ordin în alb. Ca de obicei, a plătit doar avansul şi taxa de management, apoi a făcut uitate ratele. Când firma de leasing a încercat să introducă la plată biletele la ordin, a fost refuzată de bancă, pentru că Stroe nu avea în cont nici un chior.
Prejudiciul total al ţepelor date celor patru firme de leasing a fost evaluat de anchetatori la 786.196,74 lei.
„Acesta este unul dintre dosarele privind infracţiuni economice pe care Parchetul Curţii de Apel Craiova le-a preluat de la celelalte Parchete. Cauza a fost trimisă spre judecare la Tribunalul Dolj“, a precizat procurorul Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Dosarul are termen de judecată pe data de 26 ianuarie 2011.

Garanţii la cămătari

Întrebat de procurori ce a făcut cu maşinile, Stroe a spus că ideea iniţială a fost să le închirieze, însă ulterior i-ar fi fost luate drept garanţie de cămătari din Faţa Luncii, pentru nişte împrumuturi pe care n-a putut să le restituie. I-a indicat chiar pe Vasile Miclescu, Nicolae Artur Miclescu, Ioana Miclescu şi Florin Velcu. Poliţiştii şi procurorii nu au găsit decât un Hyundai I 30, în curtea Ioanei Miclescu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII