3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate25 de deputaţi din mandatul trecut au angajat posibil rude

25 de deputaţi din mandatul trecut au angajat posibil rude

IPP a prezentat ieri un studiu conţinând o listă de 25 de deputaţi din legislatura trecută care şi-au angajat la birourile teritoriale persoane care poartă acelaşi nume ca şi ei, fiind foarte posibil să fie vorba de rude.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat publicităţii o serie de informaţii referitoare la cheltuielile deputaţilor cu birourile parlamentare în perioada noiembrie 2006 – iunie 2008. Datele respective au fost furnizate de Cameră după ce Institutul a dat în judecată instituţia pentru că refuzase să răspundă unei solicitări în baza legii accesului la informaţii de interes public, având câştig de cauză în august 2010, după mai bine de un an de judecată.  
În afară de sumele defalcate pentru fiecare deputat alocate pentru personalul din birouri, IPP prezintă o situaţie cu deputaţi care au avut angajaţi cu aceleaşi nume ca ei.
Din analiza IPP reiese, de exemplu, că Marian Sârbu l-a avut ca angajat la biroul parlamentar pe Cătălin Sârbu, pentru 14 luni. Un alt caz este cel al social-democratei Aura Vasile, care l-a angajat pe Traian Vasile, cu un salariu mediu de 3.000 de lei în perioada monitorizată. De asemenea, pe lista IPP de deputaţi care au angajat persoane cu acelaşi nume ca al lor se mai află Marcu Tudor (PRM), Răzvan-Petrică Bobeanu (PSD), Cătălin Ovidiu Buhăianu (PDL), Daniela Buruiană (PRM), Liviu Câmpanu (fost PNL, în prezent senator UNPR-ist), Filonaş Chis (PSD), Olguţa Cocrea (peremistă şi apoi independentă), Emilian Cutean (PSD), Vladimir Fârşirotu (PRM), Gheorghe Firczak (minorităţi), Mircea Grosaru (minorităţi), Valentin Iliescu (PDL, actualul ministru pentru relaţia cu parlamentul, care a avut-o ca angajată pe Mădălina Iliescu), Marius Iriza (PRM), Kerekes Karoly (UDMR), Radu Lambrino (PDL), Ghervazen Longher (minorităţi), Anca Petrescu (PRM), Adrian Moisoiu (PRM), Mihai Radan (minorităţi), Ioan Aurel-Rus (PRM), Merka Adrian Miroslav, Mihaela Adriana Rusu (PSD) şi Mihai Sandu Capră (PNL).

Cheltuieli mari cu angajaţii

În ceea ce priveşte cele mai mari valori salariale brute oferite unui angajat în biroul parlamentar teritorial reiese că cei mai generoşi deputaţi cu angajaţii lor, în perioada monitorizată de IPP, au fost pesediştii Aura Vasile şi Adrian Severin, cu 5.414 lei, respectiv 3.273 de lei – sumele variind de la o lună la alta.
În fruntea deputaţilor care au cheltuit cele mai mari sume cu angajaţii şi colaboratorii se află Ionesie Gheorgheni (PD, ulterior PDL) din Caraş Severin, cu patru angajaţi pentru care a plătit în total 94.175 de lei. Poziţia secundă este deţinută de fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, care a cheltuit cu cei patru angajaţi 92.297 de lei. De asemenea, în top mai figurează fostul social-democrat, actual UNPR-ist, Eugen Nicolicea, care i-a plătit pe cei patru angajaţi cu 88.857 de lei.
La polul opus, în fruntea deputaţilor care au plătit cel mai puţin pentru angajaţi se află democrat-liberalul Cezar Preda, având un singur angajat care a obţinut 2.499 de lei. Totodată, deputatul PNL Ioan Cristea a cheltuit cu un singur angajat 5.227 de lei. Pe poziţia a treia se află deputatul PSD, Florea Voinea, cu 5.239 de lei plătiţi unui singur angajat.

 2,7 milioane de euro pentru angajaţii deputaţilor
 
Potrivit analizelor IPP, parlamentarii UDMR şi PDL sunt cei care beneficiază de serviciile celor mai mulţi angajaţi, având o medie de 2,7 angajaţi de deputat. PSD, PNL au angajat în medie 2,4 persoane pentru fiecare parlamentar, în timp ce parlamentarii minorităţilor naţionale au avut cei mai puţini angajaţi, respectiv o medie de două persoane.
În mod individual, cei mai mulţi angajaţi au fost în birourile parlamentare ale lui Liviu Câmpanu (fost liberal, actual UNPR) şi ale lui Ion Mânzână (PC), cei doi beneficiind de serviciile a nouă persoane. De asemenea, câte şapte angajaţi au avut Kelemen Hunor (UDMR), Ioan-Aurel Rus (PRM), Marian Sârbu (ex-PSD, în prezent UNPR) şi Lia Olguţa Vasilescu (PSD).
Mai mult, în ceea ce priveşte numărul colaboratorilor, Roberta Anastase (PDL) a beneficiat în perioada noiembrie 2006 – iunie 2008 de serviciile a 19 persoane. Pe locul doi se află Lia Ardelean (PC) cu 18 colaboratori, Cristian Ilie (PDL) cu 16 şi Ioan Timiş (liberal în mandatul trecut) cu 14 colaboratori.
În perioada menţionată, deputaţii au plătit pentru persoanele angajate la birourile lor 2,7 milioane de euro, astfel încât în medie fiecare angajat de deputat a avut un venit de 700 de lei pe lună.
IPP a câştigat un proces similar şi cu Senatul, însă această Cameră nu a pus la dispoziţie informaţiile respective pentru că instanţa nu a publicat încă hotărârea definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS