23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Menajeria politică

Scena politică fierbe după scandalul votului din Camera Deputaţilor pe Legea pensiilor. Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au aruncat cuvinte grele, totul culminând cu ameninţarea preşedintelui PSD referitoare la o nouă suspendare a şefului statului.

Preşedintele Traian Băsescu l-a atacat miercuri seară pe Victor Ponta într-o emisiune pe B1TV, despre care a spus că este o „maimuţică“ şi „face frumos“ pentru Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc sau Liviu Dragnea ca să rămână preşedinte al PSD, fiind, totodată, „imatur“, „obraznic“ şi „impertinent“.  „Aş vrea să clarific, pentru că văd că domnul acesta lipsit de orice decenţă face afirmaţii inutile, mă refer la Ponta. El minte cu neruşinare, ştie foarte bine că partidul lui a făcut o negociere, ştie că şeful grupului parlamentar PSD a fost cel care a iniţiat negocierea, ştie şi cu cine s-a făcut “, a povestit Traian Băsescu despre listele pe care ar figura primăriile PSD care ar fi trebui să primească bani de la guvern în schimbul retragerii parlamentarilor PSD de la şedinţa în care s-a votat Legea pensiilor.


Băsescu: Dacă guvernul ar da banii, i-aş cere public demisia premierului  

Punându-i-se în vedere faptul că PSD s-a ţinut de cuvânt în ceea ce priveşte strategia negociată cu PDL, părăsind sala la votul pe Legea pensiilor, şi că PDL ar putea să-şi ţină la rândul său angajamentul, şeful statului a răspuns tranşant: „Eu cred că, dacă guvernul Boc ar da aceşti bani, public i-aş cere premierului Emil Boc demisia. Sigur, ar putea să şi-o dea sau să nu şi-o dea, dar nu poţi să faci târguri de acest gen. Nu cu bani publici“.

„Maimuţica“ Ponta

Traian Băsescu a continuat atacul la adresa liderului PSD, Victor Ponta, spunând că acesta a venit în 2008 la el în birou şi s-a „făcut preş“, rugându-l să-l ajute să devină primar al Capitalei, şi că acesta şi-a negociat şi ieşirea din PSD pentru un portofoliu de ministru. „Omul ăsta a venit preş la mine în birou, acest Victor Ponta, cum au mai venit şi alţii… şi mă întreba: «M-aţi putea sprijini la competiţia pentru alegerile de la Primăria Capitalei?». Răspunsul meu a fost: «Nu, că nu ai şanse». În 2008, era la mine în birou, nu în altă parte, ca să nu fie dubii că m-am întâlnit la Golden Blitz sau la Cireşica. Nu, la mine în birou acest Ponta, care astăzi vituperează împotriva preşedintelui, era ca un preş. (…) Tot el discuta înainte de alegeri un portofoliu de ministru, prin ieşirea din PSD, înainte de alegerile din partidul lor. Acest Victor Ponta pe care îl vedeţi ţipând, or, nu mai pot să-i tolerez obrăznicia când îl ştiu câte parale face“, a spus Băsescu, pe B1 TV.

Ajutor pentru Crin Antonescu

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat pe B1 TV că l-a ajutat pe liderul PNL Crin Antonescu în 2004, punându-l pe listele parlamentare la Bucureşti, deoarece nici o organizaţie a PNL nu voia să-l accepte să candideze.
„Pe Crin Antonescu l-am ajutat într-un moment de criză al lui, când nu-l mai primea nici o organizaţie. Atunci m-a rugat dl Stolojan, la schimbarea de ştafetă, să am grijă, rămânând liderul Alianţei, că a avut o situaţie grea – şi într-adevăr a avut o situaţie grea – să poate să candideze undeva. Şi l-am pus pe lista de Bucureşti. Situaţia grea era o situaţie de ultim moment, dar cum nu se duce acum la parlament, are unu la sută prezenţă, la fel a făcut şi ca parlamentar de Tulcea, de s-a ajuns la o intervenţie ca să-l pun undeva pe o listă că nu-l mai primea organizaţia unde fusese deputat timp de patru ani“, a povestit şeful statului.

Ponta: Eu spun că minte

Victor Ponta a replicat furibund la declaraţiile lui Băsescu. Preşedintele PSD a declarat că şeful statului minte atunci când susţine că ar fi existat negocieri între social-democraţi şi democrat-liberali pentru a părăsi sala de şedinţe la momentul votului asupra Legii pensiilor. „Domnul preşedinte minte. Nu au existat negocieri şi nici un fel de negocieri, nu numai la Legea pensiilor, la nici un fel de lege între PSD şi PDL de când eu sunt preşedintele acestui partid (…) Eu spun că minte şi cu toate instituţiile statului care încă îl mai ascultă să dovedească contrariul“, a afirmat Ponta.

Băsescu, „derbedeul“

Ponta a declarat că nu este şantajabil de Traian Băsescu şi că nu este impresionat de „metodele securistice“ ale acestuia, precizând că nu ar fi putut candida la Primăria Capitalei, deoarece nu are buletin de Bucureşti, ci de Gorj.  „Reacţia lui Traian Băsescu este o reacţie tipică de securist, de om corupt, de hoţ care este prins la furat şi care încearcă să arunce pe toţi ceilalţi responsabilitatea pentru faptele sale“, a spus Ponta. Preşedintele PSD a fluturat ameninţarea suspendării din funcţie a şefului statului dacă acesta va promulga Legea pensiilor.
„Intenţionez ca, dacă Traian Băsescu va promulga legea adoptată prin fraudă de către Roberta Anastase la cererea sa personală, să solicit conducerii PSD, de asemenea colegilor liberali, conservatori şi celor de la UDMR şi minorităţilor să fie de acord, iar noi vom începe procedura de suspendare a preşedintelui Băsescu din funcţie şi vom solicita grupurilor parlamentare să voteze această cerere de suspendare“, a declarat Victor Ponta. Băsescu nu a scăpat nici de replica preşedintelui PNL, Crin Antonescu. Acesta a negat că ar fi fost pus vreodată pe listele de la parlamentare de către preşedintele Traian Băsescu şi a sărit în ajutorul lui Ponta, spunând că şeful statului este un „derbedeu“ dacă a ajuns să mintă şi să-l califice pe şeful PSD, Victor Ponta, drept „maimuţică“.
„Faptul că avem un preşedinte care minte în felul acesta, care se referă la celălalt fruntaş al opoziţiei cu un termen ca «maimuţică», arată că totuşi ţara asta a ajuns să fie condusă de un derbedeu“, a mai spus preşedintele liberalilor.
Traian Băsescu s-a arătat sceptic că se va mai ajunge la o nouă suspendare a sa. „Eu nu cred că se mai poate ajunge la aşa ceva. Am certitudinea că-mi voi termina cel de-al doilea mandat. Şi vă mai spun un lucru: nu cred că în momentul de faţă partidele de opoziţie ar putea susţine credibil în faţa poporului necesitatea de a suspenda un preşedinte care nu face altceva decât să le spună românilor unde suntem“, a spus el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII