25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDrumul Judeţean Craiova - Segarcea dă startul dezvoltării

Drumul Judeţean Craiova – Segarcea dă startul dezvoltării

După o investiţie de peste opt milioane de euro, reprezentanţii CJ Dolj au recepţionat ieri tronsonul de drum care face legătura între Craiova şi Segarcea. Astfel, cei 22 de kilometri dintre cele două oraşe vor putea fi parcurşi în aproximativ 20 de minute, ceea ce ar putea atrage după sine o dezvoltare semnificativă a zonei.

Lucrările de reabilitare a celor 22 de kilometri ai DJ 561 Craiova – Segarcea au fost finalizate după şase ani de aşteptare şi doi ani şi jumătate de muncă. Drept urmare, acesta a fost recepţionat ieri de reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. „Inaugurăm un drum foarte important pentru că, din cele şase lucrări urbane din judeţ, Segarcea era singura care nu era legată de Craiova printr-un drum de calitate. Proiectul l-am demarat în 2004, însă abia în 2006 am început să avem finanţare pentru el“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj. Acordul-cadru, prin care au fost stabilite drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi şi prin care a fost alocat sprijinul UE, a fost însă semnat abia în februarie 2008, între CJ Dolj, ca beneficiar local, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ca şi autoritate contractantă, şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, ca şi autoritate de implementare.

„S-a uşurat naveta şi au crescut preţurile la case şi la terenuri“

Proiectul „Reabilitarea şi modernizarea DJ 561 Craiova – Podari – Segarcea“, finanţat prin programul PHARE 2006, a vizat stimularea dezvoltării economice regionale şi judeţene prin realizarea unei infrastructuri de transport care să asigure economie de timp şi de cost de operare a autovehiculelor, precum şi reducerea gradului de poluare şi a costurilor de întreţinere a drumului reabilitat. În cadrul lucrărilor au fost reabilitaţi şi modernizaţi peste 21 de kilometri de şosea, au fost refăcute şanţurile, rigolele şi parapeţii, precum şi marcajele rutiere. În plus, au fost construite 29 de podeţe noi, au fost amenajate 82 de drumuri laterale, au fost amenajate trotuare şi au fost reabilitate parcările din localităţile traversate de tronsonul Craiova – Segarcea. Pe lângă fluidizarea traficului, impactul pozitiv al acestei investiţii, care s-a ridicat la 8,2 milioane de euro, fără TVA, din care 20% contribuţia CJ Dolj, nu a întârziat să apară. „Odată cu modernizarea drumului a crescut gradul de civilizaţie. În plus, sunt convins că şi investitorii vor păşi cu încredere spre această zonă“, a spus Constantin Georghiţă, primarul localităţii Podari. Afirmaţia a fost susţinută şi de primarii altor localităţi din judeţ. „Acest drum ne-a adus multe beneficii. În primul rând, s-a uşurat naveta (drumul de la Calopăr la Craiova se face în aproximativ un sfert de oră) şi au crescut preţurile la case şi terenuri. Astfel, dacă înainte casele se vindeau cu aproximativ 5.000 de euro, preţul acestora a crescut acum de câteva ori“, a declarat Marinel Cătălina, primarul comunei Calopăr. „Drumul Craiova – Segarcea se poate parcurge în 20-30 de minute, astfel că, probabil, şi investitorii vor veni cu mare plăcere în zonă, iar Segarcea va avea o nouă viaţă economico-socială şi o dezvoltare mult mai mare la nivelul judeţului Dolj“, a spus Nicolae Popa, primarul oraşului Segarcea.

Nu este singura inaugurare

Inaugurarea drumului judeţean 561 Craiova – Segarcea nu este singura din acest an. „Nu este o inaugurare singulară. În perioada următoare reuşim să finalizăm o serie de drumuri judeţene, în sensul că peste 50 de milioane de euro au fost alocaţi în acest an pentru finalizarea acestor investiţii. Acest drum poate să devină micul drum expres al judeţului în lipsa altuia, având în vedere că el se continuă de la Segarcea la Cârna“, a declarat Cristinel Iovan, vicepreşedintele tehnic al CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

17 COMENTARII