16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Situaţia fondurilor europene, expresia incompetenţei funcţionarilor

Băsescu: Situaţia fondurilor europene, expresia incompetenţei funcţionarilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la RRA că funcţionarii „pe care îi apărăm cu toate tunurile“ pentru că li se reduc salariile, angajaţi în ministere pe criterii politice, sunt incompetenţii din cauza cărora România nu absoarbe rapid fondurile europene.
Şeful statului a subliniat că banii europeni pe care România îi poate utiliza până în 2015 sunt o şansă ca ţara noastră să recupereze decalajele care o despart de alte state europene, arătând că ministere precum transporturile sau mediul au câte 4,5 miliarde de euro la dispoziţie, dezvoltarea – 3,7 miliarde, iar agricultura – 14 miliarde.
„În momentul de faţă, acesta (Ministerul Dezvoltării – n.r.) este ministerul cu numărul cel mai mare de proiecte aprobate, semnate şi date spre implementare. Au peste 2,5 miliarde din total buget transferate prin contract către administraţiile locale, dar aş vrea să se întâmple acelaşi lucru la transporturi“, a arătat Băsescu, în cadrul unui interviu acordat postului public de radio.
Şeful statului a arătat că, deşi atunci când vine vorba despre slaba absorbţie a fondurilor europene „foarte mulţi, de regulă, ţipă la miniştri şi presa atacă miniştrii pe bună dreptate, pentru că au răspundere politică“, nu miniştrii sunt cei care pregătesc proiectele pentru aprobare, ci funcţionarii din ministere. „Miniştrii nu ştiu sau nu e treaba lor să pregătească proiectele pentru aprobare, asta o fac funcţionarii pe care îi apărăm acum cu toate tunurile: «Vai, se reduc salariile» sau «Vai, sunt daţi afară!». Ceea ce se întâmplă cu fondurile europene este cea mai concludentă expresie a incompetenţei multora dintre funcţionarii angajaţi în ministere“, a subliniat el.
Băsescu a precizat că acesta este motivul pentru care în discursul rostit marţi în parlament a accentuat ideea că procesul de restructurare a aparatului de stat trebuie să aibă loc simultan cu un proces de selecţie a personalului.
„Partidele, de câte ori s-a făcut schimbarea de putere, că au fost liberalii, că a fost PSD, că a venit PDL, şi-au băgat în instituţiile statului oameni pe criterii politice, au schimbat clientela. Când spun clientelă, nu spun neapărat clientela care fură bani, ci clientela care trebuie să aibă serviciu, şi servicii bune – că îi şi punem în fruntea instituţiilor, deşi mulţi dintre ei sunt incompetenţi. (…) Este evident că principala motivaţie a nepregătirii proiectelor este incompetenţa celor care lucrează în minister, ei sunt incompetenţii. Sigur, ministrul are răspunderea politică pentru că nu i-a selectat“, a subliniat Traian Băsescu.
Întrebat de ce unele ministere sunt totuşi mai eficiente decât altele în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor UE, Băsescu a arătat că depinde de exigenţa fiecărui ministru în alegerea personalului, dar şi de incapacitatea lor de a spune „nu“ partidelor din care provin. „Depinde de fiecare om ce nivel de exigenţă are atunci când vrea să nu se facă de râs. Principalul blamat, deşi nu el face proiectul, este chiar ministrul“, a apreciat Băsescu.
El a spus că trebuie făcut ceva din punct de vedere organizatoric astfel încât România să absoarbă, până în 2015, cât mai mulţi bani europeni, arătând că o soluţie ar putea fi modelul ales de Polonia, acela al unui minister care să se ocupe numai de acest lucru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII