9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAjutoarele pentru încălzire vor fi acordate în condiţii stricte

Ajutoarele pentru încălzire vor fi acordate în condiţii stricte

Guvernul a aprobat o ordonanţă prin care persoanele care au o casă de vacanţă sau un automobil cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 de centimetri cubi nu vor putea primi ajutoare de încălzire.
Ministrul muncii, Ioan Botiş, a anunţat că guvernul a aprobat ieri un proiect de modificare al OG nr. 5/2003 referitoare la condiţiile acordării ajutoarelor la încălzire. „Venim cu o nouă filosofie pentru acordarea de ajutoare şi vorbim de două tipuri de abordare legate de testările de venituri şi testările de mijloace. Aceste testări reprezintă nucleul fundamental al noului Cod de asistenţă socială“, a declarat Botiş, după încheierea şedinţei de ieri a executivului.
Botiş a precizat că actul normativ este elaborat astfel încât ajutoarele de încălzire să ajungă la familiile care au cu adevărat nevoie de ele, fără ca plafonul maxim de 615 lei să fie modificat. Lista anexă a ordonanţei va conţine testele de venit şi de mijloace care vor determina dacă o persoană este eligibilă pentru aceste ajutoare. Dacă o anumită persoană deţine anumite mijloace care îi pot aduce venituri suplimentare, nu va mai primi ajutor pentru încălzire. Ministrul a dat ca exemplu posesia altui imobil decât cel de domiciliu sau deţinerea unui autovehicul cu o cilindree mai mare de 1.600 de centimetri cubi.
„Peste 10% dintre familiile care au primit ajutoare de încălzire ar putea să nu se mai încadreze în noile teste“, a estimat ministrul muncii, invocând informaţiile primite de la primării. Totodată, au fost înăsprite şi sancţiunile pentru cei care fac declaraţii neconforme cu realitatea referitoare la veniturile lor, dar şi pentru primarii care acceptă dosare neeligibile, cuantumul amenzilor putând ajunge şi la 5.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII