17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSărbătoarea „Coborâtul oilor de la munte“, la Baia de Fier

Sărbătoarea „Coborâtul oilor de la munte“, la Baia de Fier

Comuna Baia de Fier îmbracă duminică straie de sărbătoare, la poalele Muntelui Parâng urmând să fie organizată cea de-a XVIII-a ediţie a manifestării „Coborâtul oilor de la munte“.

Comuna gorjeană Baia de Fier găzduieşte duminică sărbătoarea „Coborâtul oilor de la munte“. Manifestarea se află la cea de-a XVIII-a ediţie şi va reuni în faţa Peşterii Muierii zece ansambluri folclorice din judeţ şi din ţară care vor participa la Festivalul Cântecului, Jocului şi Portului Ciobănesc. Pe lângă parada portului popular, participanţii la sărbătoare vor putea să viziteze o expoziţie de obiecte specifice tradiţiilor oieritului. Totodată, gurmanzii şi nu numai vor putea să deguste tocanul de oaie cu mămăliguţă, produse din lapte de oaie – brânză, caşcaval, precum şi alte mâncăruri tradiţionale. În zonă vor sosi aproximativ o sută de comercianţi care au anunţat primăria că vor participa la bâlciul din faţa Peşterii Muierii. Manifestările se vor încheia cu spectacole de dans şi muzică populară oferite de cele zece ansambluri invitate.

Doar 4.000 de lei buget

În acest an nu vor mai fi organizate concursuri sau alte competiţii specifice, întrucât bugetul alocat organizării sărbătorii „Coborâtul oilor de la munte“ este de 4.000 de lei. Din banii respectivi vor fi plătiţi membrii ansamblurilor de muzică populară. Fiecare va primi câte 13 lei. „Deschiderea va avea loc în faţa primăriei, unde, după alocuţiuni, se va pleca într-o paradă până la Peştera Muierii. Aici vor fi organizate spectacolele de fiecare ansamblu. Cam 300 de participanţi în total. Anul acesta am alocat de la bugetul local suma de aproximativ 4.000 de lei şi restul am primit din sponsorizări. Cu banii de la primărie vom plăti membrii ansamblurilor populare. Nu vor mai fi alte concursuri. Vor fi preparate tradiţionale, ca de fiecare dată din care se va putea degusta. Ne aşteptăm cam la 1.500 de turişti şi localnici“, a declarat primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS