17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBăsescu: Trebuie să răspundă cei care au furat statul

Băsescu: Trebuie să răspundă cei care au furat statul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi noapte că aceia care au furat bani de la FNA, FNI sau din petrol trebuie să răspundă în faţa legii.

„Eu am observat următorul lucru: toţi cei care s-au îmbogăţit, când îi întreabă instanţa prin ce mijloace, au un singur vinovat, preşedintele. Dar ce vă pot spune este că trebuie să răspundă cei care au furat bani de la FNA, de la FNI, trebuie să răspundă cei care au furat bani de prin petrol, trebuie să răspundă cei care au furat statul. Deci, nu înţeleg de ce presa încearcă să consolideze o minciună: că preşedintele s-ar ocupa să-i bage în puşcărie pe cei care au furat“, a spus şeful statului joi noapte, la Aeroportul Otopeni, la întoarcerea de la Bruxelles, unde a participat la lucrările Consiliului European.
El i-a îndemnat pe ziarişti să iasă din acest tip de minciună, mai ales că sunt tineri. „Nu mai faceţi propagandă celor care trebuie să răspundă în faţa instituţiilor statului. Plecaţi de la premisa că aveţi un preşedinte care se respectă, care niciodată n-o să spună unui judecător – «judecă aşa», care niciodată n-o să-i spună unui procuror «ia-l pe cutare». Asta se făcea în alte vremuri şi arată cât de deformaţi sunt cei care încearcă să mintă atunci când au de răspuns în faţa legii, dar arată şi cât de mult v-aţi deformat voi şi uite, mă uit la voi că sunteţi tineri“, a spus Băsescu. Şeful statului i-a întrebat retoric pe reprezentanţii presei: „Cum credeţi voi că vă puteţi pune preşedintele ţării, care v-a reprezentat la Bruxelles, în baza unor minciuni, faţă în faţă cu unul care trebuie să răspundă în faţa legii c-a furat vreo 300.000 de români?“.
Preşedintele a insistat în a le cere ziariştilor să nu încerce să îşi umilească preşedintele „în baza minciunilor unora care trebuie să răspundă în faţa legii, fie că e vorba de furat de bani, de furat de accize, de furat terenuri, de furat tot ce au putut să fure“.
Anterior, în timpul conferinţei susţinute la Bruxelles după reuniunea Consiliului European, preşedintele Băsescu i-a replicat unui ziarist, care l-a rugat să comenteze acuzaţiile aduse de S.O. Vântu, că greşeşte dacă e de părere că un inculpat poate fi confruntat cu un şef de stat, adăugând că Vântu ar trebui întrebat dacă are probe în sprijinul afirmaţiilor sale.
„Nu mă întrebaţi pe mine de ce face justiţia! Vă rog mergeţi la justiţie!“, a spus Traian Băsescu, întrebat, după şedinţa Consiliului European de la Bruxelles, cum comentează eliberarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu din arest.
În contextul în care ziaristul a insistat, precizând că Vântu i-a adus acuzaţii preşedintelui, Băsescu a replicat ironic: „Dacă dumneavoastră credeţi că un inculpat poate fi confruntat cu un şef de stat, cred că faceţi o greşeală. Întrebaţi-l pe el dacă are vreo probă, dacă spuneţi că a făcut nu ştiu ce afirmaţii, nu mă întrebaţi pe mine ce vorbeşte un inculpat“, a continuat şeful statului.
Sorin Ovidiu Vântu a ieşit din arest joi, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv admiterea recursurilor formulate de omul de afaceri, dar şi de Alexandru Stoian şi Octavian Ţurcan, precum şi punerea de îndată în libertate a celor trei.
Sorin Ovidiu Vântu a susţinut miercuri în faţa instanţei că dosarul său este politic şi instrumentat de preşedintele Băsescu. „Este o problemă strict politică, unele instanţe execută chefurile unui domn“, a spus Vântu, în faţa judecătorilor, la finalul şedinţei, după ce, iniţial, a refuzat să dea declaraţii în faţa completului de judecată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

51 COMENTARII