8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncepe războiul în PDL

Începe războiul în PDL

Picajul în sondaje, haosul din guvern corelat cu proasta gestionare a crizei şi scandalurile din interior au făcut din PDL un cazan sub presiune, care poate exploda în preajma zilei de 1 septembrie.
În condiţiile în care PDL este sfâşiat de lupte interne între mai multe tabere, premierul Emil Boc se întâlneşte la 1 septembrie cu grupurile parlamentare ale PDL pentru a tranşa subiectul remanierii guvernului. Pe de o parte, Emil Boc şi tripleta BVB încearcă să ţină frâiele puterii, nefiind dispuşi să iniţieze o remaniere serioasă; pe de altă parte, tabăra reformiştilor doreşte cu orice preţ înlocuirea gărzii vechi din guvern.
Indiferent din ce tabără fac parte, parlamentarii cer o remaniere serioasă a miniştrilor. Dacă aceasta nu se va face, executivul are foarte mari şanse să fie trântit în parlament chiar de democrat-liberali.
Surse din interiorul PDL au declarat pentru Hotnews.-ro că următoarele două săptămâni vor fi critice pentru PDL şi pentru guvernul Boc. Conducerea PDL este aşteptată săptămâna aceasta să vină în faţa senatorilor şi deputaţilor partidului cu analiza activităţii fiecărui ministru.
Deputaţii şi senatorii intenţionează să propună un vot de încredere pentru fiecare ministru şi să forţeze convocarea unui Colegiu Director în care să se discute cu cărţile pe masă cine rămâne şi cine pleacă.
Convocarea unei şedinţe a Colegiului Director ar da posibilitatea de exprimare şi liderilor din teritoriu şi ar creşte presiunea asupra conducerii centrale pentru o remaniere serioasă. De asemenea, parlamentarii adepţi ai reformării partidului speră să aibă un aliat în preşedintele Traian Băsescu.
De altfel, la ultima întâlnire de la Snagov, conducerea PDL şi Traian Băsescu le-au promis parlamentarilor că la 1 septembrie premierul Emil Boc va face o analiză amănunţită a activităţii guvernului şi, în funcţie de aceasta, va remania miniştrii care nu au avut rezultate.
Sursele citate susţin că parlamentarii se tem că premierul Emil Boc nu doreşte să facă o remaniere drastică a guvernului, ci vrea să amâne cât mai mult schimbarea miniştrilor cu probleme.
Una dintre taberele formate în interiorul PDL este cea a reformiştilor. Aceştia, susţinuţi de o parte din parlamentari, vor ca tripleta Blaga – Videanu – Berceanu să fie retrasă din guvern. Conform surselor HotNews.ro, reproşurile care i se aduc gărzii vechi a partidului sunt proasta gestionare a crizei, refuzul de a aplica restructurările de cheltuieli şi personal în propriile ministere, protejarea clientelei politice, proasta comunicare cu parlamentarii şi lipsa unei strategii politice care a dus partidul în picaj în sondaje.
Potrivit surselor citate, parlamentarii reformişti au încercat un mic puci şi au trecut la negociere cu liberalii pentru a-i aduce la guvernare. Democrat-liberalii mizau pe eliminarea tripletei BVB  prin cooptarea liberalilor la guvernare în toamnă. Aceştia doreau să vină în faţa conducerii PDL şi să pună pe masă colaborarea cu PNL în schimbul retragerii celor trei din guvern. Pseudonegocierile cu liberalii s-au dovedit însă un eşec.
Reformiştii ameninţă că, dacă nu va avea loc o remaniere, vor vota alături de opoziţie căderea propriului guvern. Din tabăra acestora fac parte nume ca Elena Udrea, Cristian Preda, Sever Voinescu, Roberta Anastase, Sulfina Barbu, Gheorghe Falcă, toţi apropiaţi şi promovaţi mai mult sau mai puţin de preşedintele Traian Băsescu.
De partea cealaltă a baricadei, tripleta BVB are, la rândul său, susţinători în rândul deputaţilor şi senatorilor. Parlamentarii fideli gărzii vechi din partid vor, de asemenea, înlocuirea anumitor miniştri, încercând să-şi protejeze liderii. Aceştia cer demisiile miniştrilor Sebastian Vlădescu, Mihail  Şeitan, Daniel Funeriu, Gabriel Oprea şi Gabriel Sandu pe motiv de incompetenţă şi proastă gestionare a ministerelor pe care le conduc.
În ultimele şedinţe ale conducerii partidului, garda veche a partidului s-a opus tuturor propunerilor venite din partea reformiştilor. Un episod relevant în acest sens a avut loc în urmă cu două săptămâni când, în şedinţa BPN, reformiştii au cerut schimbarea conducerii partidului cu una interimară şi o remaniere a miniştrilor tripletei BVB. Conform surselor participante la discuţii, Vasile Blaga a reacţionat extrem de dur, lăsând-i pe cei prezenţi fără replică. Blaga le-ar fi strigat reformiştilor „să se potolească ei şi parlamentarii lor cu astfel de propuneri, în caz contrar le va scoate dosarele“.
Printre susţinătorii tripletei se numără parlamentarii Ioan Olteanu, Gheorghe Albu, Viorel Ariton, Cezar Preda, Mircea Toader şi primarul Braşovului, George Scripcaru.
O altă tabără în interiorul PDL este cea a neutrilor. Aceştia se identifică cu aripa liberală a PDL, mai exact europarlamentarul Teodor Stolojan şi apropiaţii acestuia: Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Cristian Boureanu şi Valeriu Stoica şi mai mulţi deputaţi şi senatori. Aceştia pledează pentru o nouă strategie politică a partidului cu remanieri serioase, care să asigure un suflu nou guvernării, dar care să nu prezinte riscul intrării PDL în opoziţie. Totodată, democrat- liberalii din această tabără doresc valorificarea atuurilor grupurilor parlamentare PDL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII