11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCât ne mai costă rechizitele copiilor

Cât ne mai costă rechizitele copiilor

România este una dintre ţările cu cele mai mici costuri de acest gen din Europa. Preţurile au mai scăzut puţin ca urmare a reducerii veniturilor părinţilor.

România este una dintre ţările cu cele mai mici costuri pentru coşul de rechizite necesare unui elev la începerea anului şcolar, iar preţurile din piaţă au mai scăzut anul acesta, jucătorii adaptându-se la noile condiţii economice. Conform unui studiu realizat de Twenga, unul dintre cele mai mari site-uri de comparare a preţurilor de cumpărături, britanicii cheltuiesc cei mai mulţi bani pe rechizite, urmaţi de germani şi de părinţii copiilor francezi. Raportat la un cost aproximativ de produse şcolare, studiul relevă că britanicii plătesc aproximativ 237 de euro pe cele necesare unui elev la început de an şcolar. În lei, calculat la cursul valutar al Băncii Naţionale a României de ieri, această sumă înseamnă peste 1.243 de lei, cu tot cu TVA. Acest cost este cu aproximativ 30% mai mare decât cel de anul trecut, când, potrivit studiului, acelaşi coş de produse costa 186 de euro (peste 975 de lei).
Nemţii plătesc anul acesta pe aceleaşi produse circa 158 de euro (aproape 830 de lei), în timp ce francezii vor cheltui pentru ghiozdanul cu de toate peste 120 de euro, în lei însemnând circa 630 de unităţi.
Coşul de rechizite la care studiul Twenga.com face referire cuprinde: stilouri, pixuri, creioane, creion corector, radiere, caiete A4, penare, ghiozdan, rigle, bibliorafturi, compas, lipici, agenda şcolară, foarfece pentru copii, calculator numeric şi set de echere. Rechizitele cumpărate în pachete complete aduc economii mai mari decât cele luate separat.
Jucătorii din România se bat în oferte, care mai de care mai atractive, cu mai multe sau mai puţine articole în ghiozdanul de început, cu fiţe sau fără. Unele dintre aceste oferte chiar par ispititoare. Unul dintre cei mai importanţi retaileri de produse şcolare din România are o ofertă specială de sezon, care este formată dintr-un ghiozdan, cinci caiete A5, un penar, o ascuţitoare, o radieră, o riglă, patru creioane, un set de acuarele, două pensule, un bloc de desen, un stilou şi un set de creioane colorate, la un preţ de 39,90 de lei.
Dacă şcolarii au preferinţe asupra „echipamentelor“ şcolare şi vor teme vizuale de prin filme sau desene, aceeaşi ofertă urcă la aproape 100 de lei.
Un alt retailer din România se laudă însă că un coş de rechizite precum cel din studiul realizat de portalul britanic Twenga.com se găseşte pe rafturile acestuia, la un cost de aproximativ 400-500 de lei (75-95 de euro la acelaşi curs BNR de ieri). Dar în cazul acestui retailer, costul mediu a fost calculat din preţurile fiecărui produs.
Părinţii mai bine cumpără aceste produse în pachete complete de rechizite. Cumpărate separat, cele necesare copiilor ajung la costuri mult mai mari. În special în magazinele de discount, preţurile mici ale fiecărui produs creează o impresie falsă asupra costului real al rechizitelor de început de an.

Preţurile sunt mai mici, după bugetul părinţilor

De ce a ajuns o ofertă completă de produse şcolare precum exemplul de mai sus la 39,90 de lei? Explicaţia a fost dată de cei de la Diverta, care spun că este o tendinţă creată de actualul climat economic. „Preţurile pentru rechizite sunt mai mici anul acesta pentru că şi bugetele părinţilor au scăzut. Ţinând cont de acest aspect, majoritatea jucătorilor din România au încercat să se adapteze la condiţiile actuale din piaţă. Oamenii nu mai dispun de foarte mulţi bani pentru aceste cheltuieli. Noi am redus preţurile în medie cu 10-15%, faţă de anul trecut“, a declarat, pentru Curierul Naţional, Flaviu Pastor, marketing manager al Diverta, membră a grupului RTC.  În ceea ce priveşte comportamentul cumpărătorului, aceştia asigură cele necesare pentru primul semestru şcolar sau cel puţin până în vacanţa de iarnă.
După o analiză  în librăriuile bucureştene s-a descoperit că valoarea pentru un coş mediu care conţine rechizitele necesare unui elev pentru începutul unui nou an şcoalar poate porni de la o sumă între 170 şi 200 de lei, aici fiind luate în calcul produse precum stilou, pixuri, caiete, acuarele, hârtie glasată, ghiozdan, radiere şi alte. În ceea ce priveşte preţurile manualelor, părinţii trebuie să pregătească pentru acest an între 15 şi 25 de lei pentru o carte.

Adrian Ungureanu
Diana State

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU