14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 17.000 de moldoveni au depus jurământul de cetăţeni români

Peste 17.000 de moldoveni au depus jurământul de cetăţeni români

În ultimii doi ani, 17.035 de cetăţeni ai Republicii Moldova care au solicitat redobândirea cetăţeniei române, conform legii, au depus jurământul la Ambasada României de la Chişinău şi la consulatele de la Bălţi şi Cahul, arată datele Ministerului de Externe.
Statisticile arată că în perioada 2008-2010, pe teritoriul României au depus jurământul de credinţă faţă de ţară 7.458 de persoane, peste 60% dintre acestea (4.599) obţinând certificatul de cetăţenie după 1 iunie 2009, informează un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC).
În aceeaşi perioadă, conform datelor furnizate de Ministerul de Externe, 21.253 de persoane au depus jurământul de credinţă faţă de România la sediile ambasadelor sau consulatelor ţării noastre aflate pe teritoriile unor state din Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latină şi Statele Unite ale Americii.
Potrivit MAE, la Ambasada României de la Chişinău şi la consulatele ţării noastre de la Bălţi şi Cahul au depus jurământul 17.035 de cetăţeni ai Republicii Moldova, care au solicitat redobândirea cetăţeniei române, conform legii. Oficialii MAE au mai transmis că în Israel au depus jurământul de credinţă faţă de România 2.688 de persoane, în SUA – 255, în Germania – 237, în Franţa – 197 de persoane.
Încă 304 persoane vor depune jurământul de credinţă pentru dobândirea cetăţeniei române luni, într-o ceremonie care va avea loc la sediul Institutului Naţional al Magistraturii, în prezenţa preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie (ANC), Nicoleta Ecaterina Eucarie.
Conform legii, cetăţenia română se dobândeşte la data depunerii jurământului de credinţă. După depunerea jurământului, se eliberează certificatul de cetăţenie română, document care atestă calitatea de cetăţean român.
Presa din Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia a scris în ultima vreme că statele Uniunii Europene se vor confrunta cu un aflux de imigranţi moldoveni, având în vedere că România le acordă cetăţenie cu uşurinţă. În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru Hotnews.ro, că acuzaţiile lansate de publicaţiile străine vizează să ascundă realitatea muncii la negru în statele Uniunii Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII