18.3 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza taie din locuinţele ANL

Criza taie din locuinţele ANL

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a anunţat vineri că nu a suspendat programul de construcţie a locuinţelor pentru tineri prin ANL, chiar dacă bugetul alocat acestui program a fost redus, urmând să fie finalizate în acest an 1.400 de locuinţe, faţă de 7.000 propuse iniţial.
De asemenea, va continua şi programul de reabilitare termică a locuinţelor, cu fonduri reduse în urma diminuării bugetului ministerului cu 10%.
Potrivit MDRT, reducerea bugetului de stat alocat unui program atrage după sine micşorarea numărului de obiective de investiţii finalizate în cadrul programului respectiv.
„Diminuarea fondurilor alocate de la bugetul de stat construcţiei de locuinţe pentru tineri prin ANL presupune finalizarea în acest an a unui număr de aproximativ 1.400 de locuinţe, faţă de 7.000, cât ne propuseserăm la începutul lui 2010. În ceea ce priveşte programul de reabilitare termică, bugetul MDRT pe anul în curs nu a permis contractarea de lucrări noi, ci doar finalizarea celor 29.000 de locuinţe contractate în 2009“, a comunicat MDRT.
Totodată, MDRT a informat că, pentru rezolvarea problemelor în ceea ce priveşte locuinţele pentru tineri şi a celor de reabilitare termică a clădirilor, ministerul a luat o serie de măsuri menite să compenseze diminuările de buget. Astfel, MDRT a dat posibilitatea tinerilor chiriaşi să cumpere locuinţele ANL în condiţii avantajoase, banii rezultaţi din vânzare urmând să fie folosiţi pentru construcţia de noi locuinţe. În acelaşi context, MDRT a reglementat parteneriatul public-privat pentru construirea de locuinţe destinate tinerilor, ceea ce înseamnă că proiectele de acest tip vor putea fi derulate şi cu finanţare privată.
În ceea ce priveşte reabilitarea termică, ministerul a precizat că a iniţiat un program complementar celui reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe. Noul program, reglementat de Ordonanţa de Urgenţă nr. 69/2010, permite finanţarea acestui tip de lucrări direct de către beneficiar, prin credite acordate de CEC, garantate de stat şi cu dobândă subvenţionată prin MDRT.
„Ministerul va continua demersurile de identificare a unor surse de finanţare alternative pentru programele anunţate ca prioritare, printre care se numără şi programul de construcţie de locuinţe pentru tineri prin ANL, precum şi programul de reabilitare termică a locuinţelor“, se mai arată în comunicatul MDRT.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU