22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSancţiuni pentru administratorii fondurilor de pensii private

Sancţiuni pentru administratorii fondurilor de pensii private

Consiliul Concurenţei a amendat 14 administratori de fonduri de pensii private cu peste 5,2 miliarde de lei (circa 1,22 milioane de euro), acuzând o înţelegere anticoncurenţială cu privire la repartizarea participanţilor care au aderat la două sau mai multe fonduri.
Cele mai mari amenzi au fost primite de ING Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat, de 1,57 milioane de lei, Allianz Ţiriac Pensii Private Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private – 1,26 milioane de lei şi de Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private – 474.333 de lei.
„Noi sancţionăm înţelegerea între fondurile de pensii private. Din datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au fost 78.000 de persoane care au semnat pentru două sau mai multe acte de aderare“, a declarat ieri preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Acesta a precizat că, în loc ca aceşti participanţi să fie întrebaţi unde vor să rămână, fondurile au decis între ele cum sunt distribuiţi aderenţii.
„Nu vreau ca această decizie să fie luată ca un plan împotriva industriei de pensii private“, a spus Chiriţoiu.
Investigaţia Consiliului Concurenţei a vizat, pe lângă împărţirea portofoliului de clienţi, şi o posibilă practică concertată a societăţilor-mamă ale administratorilor fondurilor de pensii privind nivelul comisioanelor pe care intenţionau să le practice la intrarea pe pilonul II de pensii din România. „Ne interesează dacă înţelegerile dintre companii s-au concretizat în schimburi de informaţii sensibile, şi anume informaţii referitoare la preţuri, costuri, clienţi, strategii de piaţă, care le-ar fi permis să îşi coordoneze politica comercială. Aceste aspecte fac obiectul unei analize suplimentare“, a mai precizat Chiriţoiu.
Investigaţia a fost declanşată din oficiu, în decembrie 2007, în condiţiile în care Consiliul Concurenţei a constatat existenţa unei înţelegeri având ca obiect împărţirea clienţilor între 14 dintre cei 18 agenţi economici care au intrat pe această piaţă nou-creată în anul 2007.
Chiriţoiu susţine că înţelegerea anticoncurenţială a vizat participanţii înregistraţi ca „dubluri“ în procedura de aderare iniţială la fondurile de pensii private obligatorii (participanţii care erau înregistraţi în acelaşi timp la două fonduri de pensii). Conform legislaţiei, „dublurile“ ar fi trebuit verificate şi apoi raportate la Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, urmând ca respectivii participanţi să fie repartizaţi aleatoriu, prin „loterie“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS