22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSalariaţii de la CFR Călători intră în şomaj tehnic

Salariaţii de la CFR Călători intră în şomaj tehnic

Toţi cei 15.000 de salariaţi ai CFR Călători vor intra în şomaj tehnic prin rotaţie, până la sfârşitul anului, din cauza dificultăţilor economice prin care trece compania. 1.900 de angajaţi din cadrul Regionalei CFR Craiova se află în această situaţie. Sindicaliştii decid azi ce vor face în continuare.

De pe 16 august, CFR Călători trimite treptat în şomaj tehnic toţi cei 15.000 de angajaţi, pe o perioadă de patru luni, cu 75% din salariul de bază. Decizia vine după ce compania a înregistrat pierderi la şase luni, iar conducerea încearcă să găsească soluţii pentru redresare, inclusiv prin concedierea angajaţilor. „Am recurs la trecerea în şomaj tehnic a tuturor salariaţilor pentru a face economii în această perioadă de criză. Măsura va afecta tot personalul, pentru o perioadă totală de 60 de zile calendaristice“, au declarat presei surse din cadrul CFR Călători. Conform legii, angajaţii vor primi 75% din salariul de bază, iar compania nu va achita contribuţiile sociale. Potrivit unor angajaţi ai companiei, Ministerul Transporturilor vrea să mai disponibilizeze până în septembrie circa 12.800 de salariaţi, din care 4.000 sunt de la CFR Călători.
Reprezentanţii sindicali vor să înceteze lucrul dacă aceste măsuri vor fi puse în practică. „Oamenii vor să înceteze lucrul. Dacă mai disponibilizăm peste 12.000 de salariaţi, în condiţiile în care în acest an au mai plecat acasă alţi 15.000, se ajunge la faliment. Păi în ultimii zece ani s-au disponibilizat 100.000 de oameni. Unde ajungem? Nu se poate aplica şomajul tehnic tuturor angajaţilor, pentru că există personal de execuţie, care trebuie să fie la lucru“, spune Gheorghe Frăţică, liderul Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial. Numai în cadrul Regionalei CFR Craiova, compania CFR Călători ar trebui să trimită în şomaj tehnic 1.900 de oameni. Frăţică a spus că sindicaliştii au fost chemaţi azi la o discuţie pentru a stabili cum vor acţiona în continuare. La întâlnire a fost invitat şi ministrul transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu.
CFR Călători are datorii mari către furnizorii de gaze şi energie electrică. MTI vrea să obţină o suplimentare la prima rectificare bugetară, cu condiţia ca sumele încasate de E.ON Gaz să fie vărsate la buget, ca dividende. Din suma de 210,6 milioane de lei, circa 144 de milioane de lei ar urma să fie virate către bugetul de stat, iar 66,6 milioane – către E.ON.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII