15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateArhiva Tribunalului Gorj, mutată într-o centrală dezafectată

Arhiva Tribunalului Gorj, mutată într-o centrală dezafectată

Câteva mii de dosare vechi ce fac parte din arhiva Tribunalului Gorj vor fi depozitate, din lipsă de spaţiu, într-o centrală dezafectată care va fi igienizată şi amenajată corespunzător.

În prima jumătate a acestui an, pe rolul Tribunalului Gorj au fost înregistrate peste 17.000 de dosare care abia îşi mai găsesc loc în arhivă. Potrivit judecătorului Florin Encescu, preşedintele Tribunalului Gorj, pentru a preveni situaţia în care să fie nevoiţi să păstreze dosarele pe podea, a fost întocmit un proiect de extindere a arhivei. Dar conducerea tribunalului nu ştie exact când se va întâmpla acest lucru, din lipsă de fonduri. „Această problemă a arhivării dosarelor este destul de veche. Tocmai pentru ca ea să nu se agraveze, am întocmit un proiect care priveşte extinderea spaţiului de arhivare. Banii, mai precis lipsa acestora este cea care ne încurcă. Le-am aranjat cât am putut de bine, am utilizat fiecare centimetru pătrat cu maximă eficienţă, dar degeaba. Numărul dosarelor creşte de la o perioadă la alta, spaţiul fiind acelaşi de ani buni. Până la sfârşitul acestui an, preconizăm că vor avea 30.000 de noi dosare, dintre care aproape 17.500 de cauze au fost deja înregistrate în prima jumătate a anului“, a explicat judecătorul Florin Encescu.

Dosarele foarte vechi ajung într-o centrală dezafectată

În prezent, a fost găsită o soluţie temporară şi câteva mii de dosare foarte vechi vor fi mutate într-o centrală dezafectată care va fi amenajată corespunzător. Potrivit judecătorului Florin Encescu, centrala se află în municipiul Târgu Jiu, pe strada Traian. „Nu este o rezolvare definitivă, dar a trebuit să facem ceva în această direcţie. Am discutat cu autorităţile locale şi am primit centrala, cu titlu gratuit, de la primărie. Am demarat lucrările de igienizare pentru că nu putem depozita dosarele în orice condiţii. Imediat după ce vom amenaja spaţiul, vom duce acolo câteva mii de dosare, dintre cele mai vechi, pentru a le putea găsi celor noi un loc aici, în cadrul tribunalului“, a afirmat judecătorul Encescu. Şi un fost garaj din curtea tribunalului va fi amenajat în arhivă. Pe lângă această problemă legată de depozitarea dosarelor, Tribunalul Gorj se confruntă şi cu lipsa de personal, la care se adaugă problema reducerilor salariale. Odată cu aplicarea măsurilor de austeritate, personalului din Tribunalul Gorj i se va tăia sporul de toxicitate de 15%. „Aceste diminuări salariale vor fi resimţite, categoric. Mi se pare absurd să iei acest spor de toxicitate. Au luat aceste decizii fără să se gândească la cei care lucrează opt ore pe zi în aceste spaţii închise, pline de microbi şi praf şi în care aerul este irespirabil“, a spus preşedintele tribunalului. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS