23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate20 de milioane de lei pentru modernizarea ambulatoriului Spitalului Judeţean Târgu Jiu

20 de milioane de lei pentru modernizarea ambulatoriului Spitalului Judeţean Târgu Jiu

Consilierii judeţeni au aprobat vineri, în şedinţă ordinară, proiectul de modernizare a ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, valoarea totală a acestuia fiind de circa 20.000.000 de lei, din care peste cinci milioane de lei sunt de la bugetul Consiliului Judeţean Gorj.
Proiectul „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu“ se încadrează, pentru finanţare, în Programul Operaţional Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale/Domeniul major de intervenţie 3.1 „Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate“. Preşedintele CJ Gorj a adăugat că realizarea investiţiei pentru reabilitarea şi dotarea ambulatoriului unităţii spitaliceşti este estimată să se desfăşoare pe o perioadă de 24 de luni, din care execuţia lucrărilor reprezintă 20 de luni, conform graficului de implementare a proiectului.
„Descentralizarea sistemului de sănătate a fost şi este parte integrantă a procesului de reformă în domeniul sanitar. Atât reorganizarea, cât şi descentralizarea finanţării şi furnizării serviciilor de sănătate au început concomitent cu introducerea sistemului de asigurări sociale şi de sănătate. Calitatea serviciilor medicale este un principiu din ce în ce mai important în domeniul sănătăţii, deoarece creşte gradul de informare al pacienţilor, concomitent cu progresele tehnologice şi terapeutice. Prin reabilitarea ambulatoriului vom obţine o serie de avantaje precum mărirea numărului de pacienţi, crearea de facilităţi pentru persoanele cu handicap, condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţilor specifice, creşterea numărului de angajaţi şi, implicit, a locurilor de muncă şi eficienţa energetică a clădirii. Valoarea totală a proiectului este de 19.454.812,64 lei, dintre care 15.583.678,00 lei sunt cheltuieli neeligibile. Contribuţia financiară proprie a consiliului judeţean la implementarea proiectului este de 4.182.808,20 lei. TVA-ul plătit de consiliul judeţean se va recupera ulterior, conform graficului de rambursare a cheltuielilor“, a precizat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Servicii medicale de calitate

Factorul determinant şi motivaţia principală de a se realiza reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu au fost, potrivit conducerii CJ Gorj, progresul şi diversificarea tehnologiilor de diagnostic şi terapeutice şi, implicit, creşterea de cereri de servicii medicale complexe, sistemul de sănătate trebuind să dispună de mecanisme care să asigure direcţionarea resurselor financiare în virtutea principiului eficienţei.
„Serviciile de sănătate în România sunt caracterizate prin lipsă de continuitate şi pot avea efecte negative, precum pierderea din evidenţă a pacienţilor, supraîncărcarea spitalelor. Prin acest proiect de modernizare şi reabilitare a ambulatoriului, pacienţii vor avea parte de servicii medicale mult mai bune, performante. Era necesară modernizarea. Avantajele ce vor fi obţinute în urma acestor acţiuni de reabilitare sunt, printre altele, mărirea numărului de pacienţi care se vor adresa serviciilor medicale, condiţiile în care îşi vor desfăşura medicii activitatea vor fi mult mai bune, iar eficienţa energetică a clădirii va fi vizibil mai mare“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj. Spitalul Judeţean Târgu Jiu va avea în curând un compartiment de dializă, potrivit medicului Gheorghe Neaţă, managerul unităţii medicale. Conducerea spitalului a obţinut aprobarea de la Ministerul Sănătăţii pentru a înfiinţa acest compartiment destinat bolnavilor cu afecţiuni renale grave, dependenţi de dializă. În prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu se află în subordinea CJ Gorj, ca urmare a legii descentralizării din sistemul sanitar, protocolul de preluare a unităţii fiind semnat în urmă cu aproximativ o lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS