26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024

Supăraţi pe târg

Noua locaţie a târgului de săptămână îi nemulţumeşte pe locuitorii din zonă. Craiovenii care stau în blocurile de pe strada Dr. C-tin Severeanu spun că, în ultimele luni, liniştea lor a fost spulberată.

Pe strada Dr. C-tin Severeanu din cartierul craiovean 1 Mai este un permanent du-te-vino. Maşini parcate pe trotuar şi pe carosabil în ambele sensuri de mers, şoferi care îşi pierd răbdarea în încercarea de a tranzita cât mai repede zona şi trecători care se strecoară către o singură destinaţie: talciocul de vechituri. Acesta este tabloul în incinta autobazei RAT, din cartierul 1 Mai. Oamenii din zonă spun că îşi găsesc cu greu un loc de parcare. „Eu am plecat de dimineaţă la piaţă. Acum, nu mai am unde să parchez maşina. Abia m-am strecurat pe trotuar şi o las aici până diseară, când se eliberează locul. De când s-a mutat târgul aici, aşa se întâmplă“, a spus un locatar din blocul V9.
Alt locatar, Constantin Cojocaru, descrie cu lux de amănunte pe adresa www.gds.ro/reporter şi alte probleme apărute în afara spaţiului de comercializare a mărfii. „Aceste probleme sunt apariţia unui volum inimaginabil de gunoaie lăsate pe lângă blocuri şi pe stradă de către vizitatorii acestui târg, apariţia unei «faune» dubioase, care este gălăgioasă, ţipă, înjură, îşi face necesităţile fiziologice pe la uşa blocurilor sau pe spaţiile verzi. La blocul V10 au distrus prin forţare încuietoarea de la uşa de acces şi urinează în casa scării“.

Tablou pestriţ

„Lăsaţi locul de lângă gard pentru pietoni“, a scris cineva cu vopsea albă pe gardul din beton care împrejmuieşte târgul. Probabil că şi-a dat seama că slalomul printre autoturisme este destul de periculos şi a apelat la înţelegerea conducătorilor auto. Dacă ţinem cont de numărul maşinilor staţionate până la intrarea în incinta fostei autobaze, ne dăm seama că puţini au înţeles. Unii îşi croiesc drum purtând în spate fie anvelope, fie saci cu grăunţe, fie sacoşe cu haine vechi. La colţul străzii, proprietarul unei dubiţe îşi schimbă capacele la roţi. Nici căruţele nu lipsesc din peisaj. Conducătorul unui atelaj îşi cheamă puradelul care sare printre maşini şi se pierde în mulţimea din târg.
Grădinile blocurilor, năpădite de buruieni, s-au transformat în loc de aruncat gunoiul. Zac pe jos pungi goale, pantofi desperecheaţi, PET-uri, cartoane şi pahare din plastic. Nici urmă de angajaţi de la Serviciul Public de Salubritate Craiova, dar nici de angajaţi ai asociaţiei de proprietari.
Doi poliţişti comunitari care trec prin zonă nici nu încearcă să-şi facă simţită prezenţa, să atragă atenţia vreunui şofer că nu este tocmai locul potrivit cel pe care a parcat, că nu se aruncă gunoiul în stânga şi dreapta. Fac şi ei ce pot, este replica directorului Poliţiei Comunitare, Octavian Mateescu: „Avem oameni acolo, dar în condiţiile date vom face faţă cum putem, ca să răspundem tuturor solicitărilor. La noi nu a sesizat nimeni că ar fi nemulţumiţi de ce se întâmplă în zonă“.

Provizorat din lipsă de fonduri

Administratorul târgului, Serviciul Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Craiova, susţine că această situaţie se va rezolva şi că în viitorul apropiat va fi amenajată locaţia de la Şimnic. Deocamdată, în bugetul local nu au fost alocate fonduri şi pentru această investiţie. „Este cunoscut faptul că această locaţie este una provizorie pentru desfacera anumitor produse. Locaţia târgului este undeva la Şimnic, dar mai sunt necesare şi fonduri pentru amenajarea lui. Nu pot preciza care este data la care comercianţii vor pleca de la autobază. Noi am cerut şi sprijinul celor de la Salubritate şi al Poliţiei Comunitare pentru menţinerea unei strări de normalitate în cartierul 1 Mai“, a declarat Bogdan Apostol, directorul SPAPT Craiova.

Poate la anu’

„Am fost conştienţi că vor fi probleme în această zonă. Este adevărat că se face mizerie şi se creează haos în trafic, atât în zona blocurilor, cât şi pe bulevardul Râului, dar situaţia nu va rămâne aşa. De exemplu, şi în zona pieţelor avem sesizări de la locuitorii nemulţumiţi. Târgul se va muta anul următor în altă locaţie“, a precizat viceprimarul Craiovei, Teodor Sas.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII