9.8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefei UPU din Târgu Jiu i s-a interzis să mai profeseze timp de un an

Şefei UPU din Târgu Jiu i s-a interzis să mai profeseze timp de un an

Medicul-şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean Târgu Jiu, Liliana Puiu Voichiţa Crăciun, a fost sancţionat de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România cu interdicţia de a mai profesa pe o perioadă de un an, după ce a fost găsită vinovată de faptul că a aplicat un tratament inadecvat unei paciente, care, ulterior, a decedat.

Liliana Puiu Voichiţa Crăciun, medic-şef al UPU, a fost sancţionată de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România cu interdicţia de a mai profesa pe o perioadă de un an. Câtă vreme nu îşi va mai profesa meseria, medicul Liliana Crăciun are obligaţia de a efectua cursuri de perfecţionare profesională în medicina de urgenţă. De asemenea, medicul specialist a fost pus sub urmărire penală de procurorii Parchetului Judeţean Gorj pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, pentru că, potrivit anchetatorilor, raportul medico-legal al Institutului de Medicină Legală din Târgu Mureş arată că este vorba despre culpă medicală şi că decesul Ionelei Lorena Buicu a survenit din cauza infectării cu un streptococ, în urma tratamentului injectabil făcut de medicul Crăciun. În raportul întocmit de Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor din România se spune: „Medicul Crăciun a efectuat timp de două săptămâni un tratament pentru care nu a avut indicaţie şi nici diagnostic susţinut de examene paraclinice (…), un tratament pentru care nu avea competenţa de a-l administra în regim repetat. S-a aplicat un tratament fără a avea examen clinic de specialitate, fără investigaţiile imagistice specifice afecţiunii şi fără ca medicul să aibă competenţa necesară“.

Decizia, transmisă mamei fetei decedate

În decizia de interzicere a dreptului de a profesa pe un an, reprezentanţii Comisiei Superioare de Disciplină a CM din România spun: „(…) Tratamentul local aplicat a dus la o complicaţie septică, ce a evoluat cu insuficienţă multiplă de organe şi sisteme şi decesul pacientei. Tratamentul aplicat de către doctorul Crăciun Liliana pacientei Buicu Lorena a fost inadecvat, prin administrarea excesivă şi de lungă durată, ceea ce a produs imunodepresia organismului şi a condus la decesul pacientei“.
Comisia Superioară de Disciplină a CM din România a considerat că între actul medical efectuat de doctoriţa din Târgu Jiu şi decesul tinerei din comuna Băleşti există o legătură de cauzalitate. Decesul pacientei a fost violent, producându-se într-o unitate medicală din Târgu Mureş.
Medicul specialist de urgenţă Liliana Crăciun are posibilitatea să depună contestaţie la decizia Comisiei la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Gorj. În luna aprilie a anului trecut, doctoriţa Crăciun a fost scoasă basma curată de Colegiul Medicilor Gorj, primind interdicţia de a mai profesa meseria o lună. Tot timpul, Liliana Crăciun a susţinut că este nevinovată. Acum, medicul a refuzat să comenteze decizia comisiei bucureştene.

„O să merg până-n pânzele albe ca să se facă dreptate“

Maria Buicu este mama Lorenei, tânăra care a decedat la scurt timp după ce medicul Liliana Crăciun i-a administrat un tratament necorespunzător. Din anul în care i-a murit singura fiică, Maria Buicu nu îşi mai găseşte liniştea şi spune, cu ochii plini de lacrimi, că nu şi-o va mai găsi niciodată. Femeia din Băleşti vrea să se facă dreptate, vrea ca persoana vinovată de moartea fiicei ei să plătească, dar, în primul rând, vrea ca medicul să nu mai facă rău şi altcuiva.
„Nu mai vreau ca medicul Crăciun să mai facă rău şi altcuiva. Şi Lorena mi-a spus, pe patul spitalului, că îşi doreşte ca această doctoriţă să nu mai facă rău nimănui. Încă nu s-a făcut dreptate, mai este cale de străbătut, dar nu mă las. O să merg până-n pânzele albe ca să se facă dreptate. Ea mi-a omorât fata! Aş vrea să nu mai practice medicina, că poate nenoroci şi alţi oameni. Am mai auzit, cât am umblat prin spitale, că a mai făcut rău şi altor oameni, însă le este teamă să vorbească. M-a întărit Dumnezeu şi am avut putere să lupt. Au trecut doi ani şi abia acum câteva zile mi-a venit răspunsul de la Bucureşti. Acum aştept şi rezultatele de la Medicina Legală din Capitală. O cercetează şi Procuratura. Cei de la Spitalul din Târgu Jiu mi-au zis că o mai ţin la UPU pentru că nu au specialişti. La ce o mai ţin, să le mai omoare pacienţii“, a spus Maria Buicu.

Conducerea spitalului aşteaptă rezultatele finale

Gheorghe Neaţă, managerul Spitalului Judeţean Târgu Jiu, a declarat că aşteaptă să treacă 15 zile în care medicul Liliana Crăciun poate să depună contestaţie în contencios administrativ. Abia după aceea va lua decizia în ceea ce priveşte activitatea medicului incriminat în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean.
„Are dreptul să conteste decizia Comisiei de la Bucureşti. Legea trebuie respectată şi aşa voi face şi eu. Mai aşteptăm“, a spus Neaţă, care, la rândul său, în urmă cu 11 ani, a nenorocit un pacient, lăsându-l paralizat. După ce chirurgul Gheorghe Neaţă a operat un pacient din Motru, de subocluzie intenstinală, din cauza injecţiei pentru anestezie, administrată tot de Neaţă, omul a rămas paralizat pentru restul vieţii. Acum, bărbatul are 64 de ani şi este imobilizat la pat. Ion Milconiu, pacientul nenorocit de Neaţă, a depus o plângere penală împotriva chirurgului, acesta fiind obligat, în 2005, printr-o decizie a Curţii de Apel Craiova, să-i plătească pacientului 80.000 de lei şi o rentă viageră lunară de 300 de lei. În sistemul medical din România, medicii vinovaţi de malpraxis pot să îşi vadă liniştiţi de meserie, chiar dacă au distrus viaţa şi sănătatea altor semeni. În alte ţări din Europa, acest lucru nu este posibil, dovada malpraxisului fiind o pată ce nu iese niciodată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU