14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreşte numărul debranşărilor în Craiova

Creşte numărul debranşărilor în Craiova

De teama facturilor uriaşe la întreţinere în sezonul rece, sute de craioveni au cerut debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire.

Oamenii cred că după dispariţia subvenţiei preţului gigacaloriei şi creşterea taxei pe valoarea adăugată, costurile la căldură vor fi ridicate şi greu de suportat. Până pe 23 iulie, 550 de proprietari de apartamente solicitaseră Regiei Autonome de Termoficare Craiova debranşarea. Zilnic, peste 30 de craioveni solicită explicaţii legate de debranşare. „Se interesează foarte mulţi craioveni cum să procedeze să se debranşeze. Peste 30 de oameni vin zilnic la noi, să ceară explicaţii. Am făcut o statistică şi până pe 23 iulie avem 550 de cereri. Problema este cu cei care se găsesc în zonele unitare. Aceştia nu se pot debranşa. Totuşi, teama oamenilor nu este justificată. În Craiova, preţul gigacaloriei va avea o creştere de 35% sau cu două trei procente mai mult, dacă luăm în calcul şi tva-ul. Nu trebuie să fie îngrijoraţi de creşterea exagerată a costurilor la întreţinere. Problemele sunt mai degrabă la asociaţii“, spune directorul tehnic al RATf Craiova, Nicolae Degeratu.

Au ales centrala

La polul opus, proprietarii susţin că nu mai vor să rămână prizonierii unui sistem învechit de încălzire a propriei locuinţe şi nu mai vor să rişte şi să se trezească la iarnă cu facturi de sute de lei, numai pentru căldură. „Toată coloana este pe centrale de apartament. De ce să nu mă debranşez şi eu? Să stau să plătesc la iarnă milioane. Cine ştie ce va fi“, este de părere proprietarul unui apartament din blocul I85, cartier 1Mai. Un alt vecin de palier nu a stat prea mult pe gânduri şi chiar şi-a instalat o centrală. Cauza, teama că nu va mai putea achita facturile la iarnă. La nivelul Asociaţiei nr. 5 din cartierul 1 Mai, din care cei doi craioveni fac parte, alţi şase proprietari au ales, de la începutul lunii, să-şi instaleze o altă sursă de încălzire a locuinţelor.
La Asociaţia nr. 2 Brazda lui Novac, 12 apartamente renunţă la sistemul centralizat de încălzire. „Oamenii nu ştiu ce va fi la iarnă şi cer să fie debranşaţi. Mulţi nici nu ştiu de HCL 459/2010 şi sunt revoltaţi că li se îngrădeşte acest drept. Merg pe la Termoficare, vin la noi. Până acum avem 12 cereri, dar până în octombrie, numărul cu siguranţă va creşte“, afirmă preşedintele Asociaţiei nr. 2 Brazda lui Novac, Dumitru Mihai.

Val de debranşări

Din cauza veniturilor scăzute ale unor locatari şi calităţii necorespunzătoare a căldurii furnizate de sistemele existente de alimentare cu căldură, circa 550.000 de consumatori s-au debranşat în ţară. În Craiova, la nivelul anului 2008 s-au debranşat 9.300 din 69.610 apartamente. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII