În Craiova, facturarea individuală a energiei termice se dovedeşte un proiect sortit eşecului.
La şase luni de la adoptarea hotărârii Consiliului Local Craiova privind preluarea în facturare individuală a consumului de energie termică de către Regia Autonomă de Termoficare (RATf), între furnizor şi beneficiari nu s-a încheiat nici o convenţie. „Până în prezent, nu s-a încheiat nici o convenţie individuală între noi şi beneficiarii finali, proprietarii de apartamente. Am făcut o inventariere a instalaţiilor la o parte dintre asociaţii“, a precizat Olimpia Geantă, director economic RATf. La momentul respectiv, speculaţiile au fost multe, că dispar asociaţiile, că restanţierii vor fi debranşaţi, că bun-platnicii nu vor mai avea de suferit de pe urma vecinilor. Nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Ba, mai mult, atât asociaţiile, cât şi proprietarii care vedeau cu ochi buni semnarea convenţiei individuale cu Termoficarea acum bat în retragere. „Noi am fost prima asociaţie din Craiova care am solicitat încheierea convenţiilor cu Termoficarea. Angajaţii lor au venit, au măsurat pentru a inventaria instalaţiile de distribuire a agentului termic şi aici am rămas. În asociaţia noastră cei care voiau să încheie un contract individual nu mai sunt de acord acum. În primul rând, cei cu centrale, care au băile pe sistemul centralizat de încălzire, pentru că asta este ciudăţenia blocului, refuză. În al doilea rând, câţiva dintre proprietarii rămaşi pe termoficare nu mai sunt de acord. Este de ajuns să nu vrea unul. În plus, nici cei de la Termoficare nu au depus nici o diligenţă pentru a ne sprijini pe noi, asociaţia, să facem demersurile încheierii convenţiilor“, a spus Ana Popescu, preşedinta Asociaţiei de proprietari Carpaţi din Craioviţa Nouă.
O convenţie cu semn de întrebare
Proprietarii privesc cu neîncredere încheierea unui contract cu furnizorul de căldură pentru că una dintre clauzele actului îi permite furnizorului să pătrundă pe proprietate, să închidă şi să sigileze instalaţia de încălzire, dacă acumulează datorii. Prin convenţia-cadru, proprietarul îşi ia angajamentul că le va permite reprezentanţilor firmei prestatoare să intre în casă şi să oprească furnizarea căldurii şi apei calde, după ce aceasta l-a somat în prealabil. Restanţierii nu îşi vor da niciodată acceptul să încheie o asemenea convenţie.
„Nu am datorii la asociaţie ca să îmi fie teamă că mă debranşează, dar nu mi se pare corect. Dacă ar fi să ne sisteze căldura, sunt instalaţiile lor, dacă se sparge o conductă, este proprietatea noastră. Cel mai bine îmi instalez centrală de apartament, pentru că am dreptul să-mi aleg sursa de încălzire şi pun punct şi contractului cu asociaţia şi cu Termoficarea“, a fost părerea unei locatare din blocul 15, scara 2, Craioviţa Nouă.
Altă temere a proprietarilor de apartamente este legată de unele dintre actele pe care trebuie să le lase la asociaţie pentru a face demersurile necesare încheierii convenţiei. Este vorba de copia actului de proprietate şi copii ale actelor de identitate. „Oamenii sunt reticenţi. Nici nu vor să audă de convenţii. În asociaţia noastră sunt oameni în vârstă, mult mai grijulii cu banii şi cu documentele lor. Se tem să nu fie victimele vreunei escrocherii. Ei îşi plătesc întreţinerea, dar nu se ştie ce va fi în viitorul apropiat“, a spus Floarea Teică, administratoarea Asociaţiei nr. 11 Brazda lui Novac.
O ecuaţie necunoscută
Şi asociaţiile au nemulţumirea lor vizavi de încheierea acestor contracte şi facturarea individuală a energiei termice furnizate de RATf Craiova. Reprezentanţii acestora au sperat sau au fost lăsaţi să înţeleagă că în raportul furnizor- beneficiar vor participa, ca şi până acum, la citirea aparatelor de măsurat consumul de energie termică, la calcularea cotei ce revine fiecărui proprietar, la întocmirea listelor de plată şi pentru aceste servicii vor fi plătiţi de RATf. „Facturarea individuală este o idee ce nu poate fi pusă în practică prea curând. Termoficarea vrea să se folosească de serviciile asociaţiilor, dar fără a plăti aceste servicii. Până acum văd că nu au zis nimic. La asociaţia noastră, nici nu au inventariat instalaţiile, nici cu noi nu au discutat oficial. În acest caz nici eu nu ştiu ce să le transmit oamenilor“, a afirmat Dumitru Mihai, preşedintele Asociaţiei nr. 2 Brazda lui Novac.