22.8 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateAngajat CFR, prins cu pensie de invaliditate

Angajat CFR, prins cu pensie de invaliditate

800 de persoane care beneficiază de pensii pe caz de boală şi care îşi ridică banii prin card bancar au fost verificate la domiciliu în ultimele trei săptămâni de echipele Casei Judeţene de Pensii.

Doljul are aproximativ 40.000 de pensionari pe motive de invaliditate, ceea ce situează judeţul pe locul doi în ţară la acest capitol. 7.142 dintre aceste persoane îşi primesc pensiile prin conturi bancare, iar acesta este segmentul pe care acţionează cu prioritate „poliţia pensiilor“, respectiv echipe mixte de angajaţi ai CJP şi poliţişti comunitari. Pe lângă verificarea domiciliilor, acţiunile de puricare a pensionarilor au scos la iveală şi unele cazuri spectaculoase. „Am avut o situaţie în care un pensionar cu gradul I de invaliditate, deci cu însoţitor, după cum prevede legea, lucra la CFR, la siguranţa circulaţiei“, a exemplificat directorul CJP Dolj, Daniel Baciu. Acesta a adăugat că, în acest caz, persoanei respective i-a fost imputată suma pe care a încasat-o necuvenit în contul pensiei de invaliditate şi acum se încearcă recuperarea banilor.

Casa de Pensii lasă invitaţii în cutia poştală

Casa Judeţeană de Pensii desfăşoară, în prezent, în paralel, două acţiuni de verificare a pensiilor pe caz de boală din Dolj. Din cei 7.142 de pensionari cu carduri bancare, aproximativ 4.300 au domiciliile în Craiova. Ori ar trebui să le aibă. Echipe formate dintr-un poliţist comunitar şi un angajat al CJP vizitează fiecare pensionar. În situaţia în care persoana respectivă nu este găsită acasă, controlorii îi lasă o invitaţie către CJP în cutia poştală, pe care aceasta ar trebui să o onoreze în maximum o săptămână.
Directorul Baciu a explicat că, în cazul în care beneficiarul pensiei nu îşi clarifică problema domiciliului în această perioadă, CJP trimite o notificare către comisia de expertiză, la care pensionarul trebuie să se prezinte în maximum 30 de zile pentru ca dosarul său medical să fie reexaminat. „Celor care nu se prezintă la comisie li se suspendă pensia. Nu sunt depensionaţi, nu există bază legală pentru aşa ceva, ci doar li se suspendă pensia“, a declarat Daniel Baciu.
A doua acţiune de control vizează efectiv cele aproximativ 40.000 de dosare de pensie pe caz de boală, verificări ce cad în sarcina a cinci comisii. Ca regulă, un dosar nu e reexaminat de comisia care l-a avizat, ci de una din celelalte patru. Până acum, au fost verificate 2.746 de dosare medicale. 376 de persoane au fost anunţate că trebuie să îşi completeze dosarele şi să se prezinte la reexaminare.

217.000 de pensionari în Dolj

„Poliţiştii pensiilor“ au făcut verificări la domiciliile a 1.000 de persoane din cei peste 7.000 de pensionari cu carduri bancare. 200 nu au fost găsite acasă, motiv pentru care le-au fost lăsate invitaţii în cutiile poştale. Dacă Doljul are circa 40.000 de pensionaţi pe caz de boală, tot în judeţ, evidenţele indică aproximativ 50.000 de pensionari din agricultură. În 2007, erau 56.755. Majoritatea au pensia minimă garantată. În total, potrivit Casei Judeţene de Pensii, în Dolj sunt aproximativ 217.000 de pensionari. Pe lângă aceştia, alţi 15.000 beneficiază de indemnizaţii pentru persoane cu handicap.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII