Craiovenii care şi-au montat centrale de apartament şi repartitoare ar putea fi obligaţi din sezonul rece 2010-2011 să plătească între 30-50% pentru încălzirea părţilor comune.
Până acum, costurile pentru încălzirea părţilor comune erau lăsate la latitudinea asociaţiilor de proprietari, care stabileau această cotă până la 10% din valoarea facturii la căldură, potrivit art. 38, alin. 2 din Legea nr. 325/2006 modificată în 2008. Din această iarnă s-ar putea să crească acest procent până la 50% din totalul energiei termice înregistrate. Există un proiect de lege care a primit aviz favorabil atât la guvern, cât şi la Senat, care stabileşte ca la nivel naţional să se fixeze între 30 şi 50% din factura la căldură, pe care să-l plătească toţi proprietarii, chiar dacă au centrală sau repartitoare.
„La nivel naţional au fost tot felul de sesizări, fiindcă acolo unde erau mai mulţi proprietari cu centrale votau pentru un procent mai mic pentru plata părţilor comune, iar acolo unde erau mai puţini stabileau un procent mai mare. Am conchis că ar fi bine să existe o cotă unică pentru toate asociaţiile din ţară, dar nu mai mică de 30% şi nu mai mare de 50% din totalul energiei termice înregistrate pentru încălzirea unui condominiu. Proprietarii să nu mai fie lăsaţi la latitudinea reprezentanţilor de asociaţie. Şi vrem să demonstrăm că acolo unde există două sisteme de încălzire la nivelul unui condominiu nu este unitate de plată“, susţine Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari „Habitat“.
Cei care au centrală şi repartitoare, arşi
Cei mai afectaţi de propunerea de modificare a Legii privind serviciul public de alimentare cu energie termică sunt proprietarii care s-au debranşat de la sistemul de încălzire centralizat, Regia de Termoficare Craiova, dar şi locatarii care şi-au montat repartitoare în speranţa că vor reduce costurile la întreţinere.
Cei care şi-au montat centrale vor fi obligaţi să suporte pentru încălzirea părţilor comune acelaşi cost ca şi vecinii rămaşi pe încălzirea centralizată. Se consideră că şi locuinţele lor se încălzesc de la conductele RATf, chiar dacă mulţi dintre ei le-au izolat şi chiar le-au anulat, dar şi că primesc căldură furnizată prin sistemul centralizat de la apartamentele vecine prin pereţi, plafon sau pardoseală.
„Eu am centrală şi îi dau drumul uneori din luna octombrie, situaţie în care eu le încălzesc pereţii vecinilor care nu au centrală. Ei îmi plătesc mie pentru acest lucru? Până acum nu am plătit pentru că le-am explicat celor de la asociaţie că nu îmi tranzitează nici o conductă apartamentul, stau la etajul IV şi nu primesc căldură de la vreun apartament vecin aşa cum insinuează ei“, susţine o locatară din cadrul Asociaţiei nr. 3 „Nicolae Titulescu“ din Craiova.
În privinţa craiovenilor care şi-au montat repartitoare se consideră că, dacă le ţin închise iarna, îi obligă pe ceilalţi vecini să consume mai mult pentru încălzirea locuinţei. Prin urmare, costurile sunt suportate numai de proprietarii bun-platnici.
„Această propunere este interpretabilă. Pe plan local, noi (UJALP – n.r.) am făcut un calcul şi rezultă că un preţ corect pentru participare la plata părţilor comune ar fi cam 20% din totalul facturii pe bloc. Nu este corect să nu plătească şi cei cu centrale, dar 30% şi mai ales 50% ar fi exagerat“, este de părere Dan Remus, preşedintele UJALP Craiova.