18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRepublica Moldova: Curtea Constituţională analizează azi decretul privind Ziua ocupaţiei sovietice

Republica Moldova: Curtea Constituţională analizează azi decretul privind Ziua ocupaţiei sovietice

Curtea Constituţională a Republicii Moldova va începe astăzi audierile privind legitimitatea decretului emis luna trecută de preşedintele Mihai Ghimpu, care a declarat ziua de 28 iunie "Zi a ocupaţiei sovietice". Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a contestat decretul pe 25 iunie la Curtea Constituţională. Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, consideră că acest decret are mai mult un caracter politic de dezbinare a societăţii moldoveneşte. Potrivit documentelor depuse de PCRM în instanţă, Ghimpu a încălcat 13 articole din Constituţia ţării prin acest decret, în special articolul referitor la suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova.

Pe 24 iunie, preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, care este şi preşedinte al Paramentului, a promulgat un decret prin care a declarat 28 iunie "Zi a ocupaţiei sovietice" şi a ordonat construirea unui Monument în memoria victimelor regimului sovietic în faţa clădirii guvernului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS