17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectori de cultură „nelegali“

Directori de cultură „nelegali“

Deciziile prin care li s-a permis managerilor a trei dintre instituţiile din subordinea Consiliului Local Municipal Craiova să susţină noi proiecte de management, fără concurs, sunt considerate nele-gale de către Prefectura Dolj.

Consiliul local din Bănie a adoptat în aprilie trei hotărâri prin care a aprobat rezultatul evaluării managementului la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, Teatrul Liric „Elena Teodorini“ şi Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“. Evaluarea s-a realizat în martie 2010, în perioada în care cei trei directori erau interimari. În baza acestor decizii, managerilor evaluaţi li s-a dat dreptul de a depune noi proiecte de management, respectiv de a încheia noi contracte de conducere cu autoritatea publică. Juriştii Prefecturii Dolj susţin că, potrivit legii, odată expirate mandatele, la 31 decembrie 2009, şi desemnată conducerea interimară, era obligatorie organizarea de concurs de proiecte, în termen de 120 de zile de la data expirării mandatelor. În concluzie, deciziile consiliului local sunt considerate nelegale, prefectura solicitându-i municipalităţii să le revoce. Procedura putea fi aplicată, mai susţin juriştii Prefecturii Dolj, însă numai dacă evaluarea finală avea loc anul trecut, astfel încât managerii să poată susţine noi proiecte pentru un viitor mandat. Referatele de nelegalitate sunt întemeiate în cazul tuturor celor trei hotărâri de consiliu local pe prevederile OUG nr. 189 din 2008, modificată, care spune la art 37: „(2) În cazul în care rezultatele evaluărilor anterioare sunt pozitive, evaluarea finală are loc cu cel puţin 150 de zile calendaristice înainte de expirarea duratei contractului de management“, iar la art 44: „(1) În cazul în care rezultatul evaluării finale prevăzute la art. 37 alin. (2) este situat peste nota 9, managerul are dreptul de a prezenta un nou proiect de management, în conformitate cu cerinţele caietului de obiective întocmit de autoritate. (2) Termenul de depunere a proiectului de management se stabileşte de către autoritate. (3) Proiectul de management depus în condiţiile alin. (1) constituie baza încheierii unui nou contract de management“.

Concurs sau procese

Dacă Hotărârile 149, 150 şi 151 din 2010 ale consiliului local vor fi revocate, George Zamfir, de la Teatrul Liric „Elena Teodorini“, Alexandru Stuparu, de la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“, şi Doina Berceanu, de la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri“, va trebui să participe la concurs, dacă mai doresc funcţiile. Executivul din Craiova nu a luat încă o decizie asupra propunerilor pe care este obligat să le facă în cazul hotărârilor considerate nelegale.
„Referatele transmise de Prefectura Dolj vor fi analizate şi, în funcţie de concluzii, se vor face propunerile de revocare sau, după caz, de menţinere a hotărârilor“, a spus Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova. Potrivit legii, în situaţia în care hotărârile sunt menţinute, Prefectura Dolj este obligată să atace consiliul în contencios-administrativ pentru anularea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII