15.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsigurările agricultorilor, suportate parţial de stat

Asigurările agricultorilor, suportate parţial de stat

Statul ar putea acoperi între 50% şi 70% din costul primelor de asigurare ale agricultorilor, începând din acest an şi până în 2013, potrivit unui proiect de hotărâre a guvernului iniţiat de Ministerul Agriculturii.
Proiectul de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat pentru plata primelor de asigurare prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru plata primelor acordate producătorilor agricoli, conform poliţelor încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare pentru acoperirea pierderilor.
Statul ar acoperi pierderile cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile, care pot fi asimilate dezastrelor naturale, respectiv pierderile cauzate de boli ale animalelor şi plantelor sau de infestări parazitare.
Prevederile nu se aplică firmelor aflate în dificultate, faliment sau în procedură de reorganizare judiciară sau lichidare. De asemenea, nu se aplică persoanelor împotriva cărora a fost emisă o decizie de recuperare definitivă a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată.
Schema de ajutor se aplică, printre altele, agricultorilor care au ca obiect de activitate exploatarea terenurilor agricole, respectiv creşterea animalelor, păsărilor, familiilor de albine şi care exploatează terenuri agricole în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari sau asociaţi administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune. De asemenea, se acordă celor care deţin, cresc sau exploatează animale, păsări sau familii de albine înscrise în Registrul naţional al exploataţiilor – RNE sau în Registrul agricol, după caz, şi au încheiate poliţe de asigurare.

Ajutorul se acordă sub formă de rambursare

Ajutorul se acordă sub formă de rambursare şi ar urma să reprezinte 70% din costul primelor de asigurare, dacă poliţa de asigurare prevede acoperirea pierderilor cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale, respectiv îngheţul, grindina, poleiul, ploaia sau seceta.
De asemenea, ar acoperi 50% din costul primelor de asigurare dacă poliţa de asigurare prevede acoperirea pierderilor, cum ar fi cele cauzate de fenomene meteorologice nefavorabile sau de boli ale animalelor şi plantelor sau de infestări parazitare.
Pentru a beneficia de ajutor de stat, producătorii agricoli trebuie să depună la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), până la 31 mai inclusiv, cererea de solicitate a ajutorului pentru plata primelor de asigurare încheiate cu societăţile de asigurare pentru culturile înfiinţate în toamna anului precedent şi pentru care s-a plătit contravaloarea acestora.
Până la 31 octombrie inclusiv, producătorii agricoli trebuie să depună cererea de solicitare a ajutorului pentru plata primelor de asigurare încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare pentru culturile înfiinţate în primăvara anului în curs, iar până la 31 ianuarie inclusiv, trebuie să depună cererea pentru poliţele încheiate pentru animale, păsări sau familii de albine, pentru cele încheiate cu societăţile de asigurare-reasigurare în semestrul II al anului precedent şi pentru care s-a plătit contravaloarea acestora. Până la 31 iulie inclusiv, trebuie depuse cererile în cazul poliţelor pentru animale, păsări sau familii de albine, pentru poliţele de asigurare încheiate cu asiguratorii în semestrul I al anului în curs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS