Sunt 1,36 milioane de angajaţi în sistemul public în România, însă, dacă îi crezi pe cuvânt pe reprezentanţii administraţiei locale din Dolj, nu sunt atât de multe posturi de restructurat, după cum ar vrea guvernul.
După ce executivul a adoptat miercuri ordonanţa privind introducerea standardelor de cost în administraţie, ministrul administraţiei şi internelor a anunţat că vor fi disponibilizaţi 53.432 de angajaţi din administraţia locală, potrivit presei centrale. S-a ajuns la acest număr pe baza unor analize făcute pe fiecare unitate administrativ-teritorială din România, potrivit ministrului Blaga.
Până săptămâna viitoare, prefecţii trebuie să informeze autorităţile locale cu privire la această ordonanţă, iar acestea trebuie să transmită noile organigrame, cu posturile restructurate, în următoarele 40 de zile. În ciuda mulţimii funcţionăreşti, autorităţile locale din Dolj spun că sunt „în grafic“. Ba chiar, pe alocuri, ar mai putea fi făcute angajări.
Mai nimic de restructurat la comune
Primăriile de comune din Dolj nu se grăbesc să se reformeze. Mulţi primari au afirmat că, în ceea ce priveşte numărul de angajaţi pe care îi au în raport cu numărul locuitorilor, sunt în grafic şi nu văd motivele pentru care ar da oameni afară.
„Deocamdată nu facem restructurări. Noi avem un număr mic de salariaţi. Avem posturi vacante, dar n-o să le mai ocupăm“, a spus primarul din comuna Galicea Mare, Florel Catană. Marin Vintilă, colegul său liberal din Poiana Mare, a explicat că în cazul comunei pe care o conduce nu este nevoie să restructureze posturi din primărie.
„Nu am făcut angajări cum s-a întâmplat în alte locuri. Eu am 40 de angajaţi în primărie, la o populaţie de peste 12.000 de locuitori. Se poate lucra şi cu oameni puţini. O să transmit ministerului organigrama aşa cum o am acum“, a declarat primarul Vintilă. „Nu mă afectează că acum doi ani, când am luat mandatul, nu m-am grăbit să angajez în neştire. Nu avem ce să restructurăm, ba chiar suntem pe minus cu numărul angajaţilor pentru că în toamnă s-au pensionat două persoane“, a spus şi primarul din Caraula, Ştefan Vrancea. Pe de altă parte, comuna doljeană Desa are în total 32 de angajaţi la 4.960 de locuitori. Contactat telefonic, primarul Petre Dorobanţu a declarat că nu a făcut până acum vreo estimare privind numărul de posturi pe care ar trebui să le restructureze şi nici nu va face vreun plan până nu va primi o hârtie oficială în acest sens.
Craiova, 500 de angajaţi
Pusă faţă în faţă cu ordonanţa guvernului, Primăria Craiova, cu cei aproximativ 500 de angajaţi pe care îi are în prezent, analizează graţios şi fără grabă situaţia. „În termenul legal se va trece la aplicarea măsurilor de restructurare, conform cu indicii prevăzuţi în ordonanţă. Noua organigramă a primăriei va fi prezentată Prefecturii Dolj în termen de 40 de zile, conform prevederilor legale“, a spus Carmen Licu, purtătoarea de cuvânt a municipalităţii. Ca un adevărat şi eficient reprezentant al guvernului în teritoriu, prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, a întocmit deja şi transmis ministerului o organigramă cu 84 de posturi, faţă de 108 câte are în subordine în prezent. Prefectul a explicat că toate cele 24 de posturi restructurate sunt din toate compartimentele instituţiei, respectiv aparatul propriu şi cele două servicii din subordine, Înmatriculări-Permise Auto şi Paşapoarte.
„Deocamdată, vorbim de numărul de posturi, nu de oameni. Fondul de salarii se reduce cu 25% şi, corespunzător, numărul de salariaţi. Eu sunt angajatul guvernului, iar ceilalţi sunt angajaţii Instituţiei Prefectului Dolj. Dacă se va aproba organigrama cu posturile restructurate, urmează evaluarea personalului“, a spus Eugen Georgescu.