24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate11 elevi doljeni, daţi afară din bac

11 elevi doljeni, daţi afară din bac

11 absolvenţi de clasa a XII-a din judeţul Dolj au fost eliminaţi ieri de la prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, fiind prinşi cu fiţuici, telefoane mobile, hands-free sau alte metode de copiat. 300 de absolvenţi nu au putut să susţină examenul din cauza corigenţelor la una sau mai multe materii, cei mai mulţi vor putea participa la a doua sesiune a bacalaureatului.

140 de absolvenţi de clasa a XII-a, înscrişi pentru susţinerea probei scrise la limba şi literatura română, au absentat ieri de la examen. Cei 6.324 de candidaţi prezenţi au avut de rezolvat trei subiecte: un text la prima vedere din „Iorgu de la Sadagura“, de Vasile Alecsandri, o analiză a modalităţilor de construcţie a unui personaj din basmul cult şi un eseu despre omenie, plecând de la proverbul „Fapta bună laudă pe om“.
„11 elevi doljeni au fost eliminaţi din sălile de examen. Un  absolvent al Colegiului Tehnic «Ştefan Milcu» din Calafat, trei absolvenţi ai Colegiului Naţional «Ştefan Velovan», unul de la Grupul Şcolar «George Bibescu», doi absolvenţi ai Grupului Şcolar «Constantin Brâncuşi», un absolvent al Grupului Şcolar «Traian Vuia», doi absolvenţi de la Colegiul Naţional «Gheorghe Chiţu» şi unul de la Liceul cu Program Sportiv «Petrache Trişcu». Elevii eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la testările următoare şi pierd posibilitatea recunoaşterii notelor pentru sesiunile următoare ale examenului de bacalaureat“, a spus Cerasela Cremene, secretar Comisia judeţeană de bacalaureat din judeţul Dolj. 

79 de elevi din Energetic vor da întâi corigenţa, apoi bacalaureatul

Aproximativ 300 de elevi doljeni nu au avut şansa să susţină bacalaureatul în această sesiune împreună cu colegii lor, din cauza corigenţelor la una sau mai multe materii. Cei mai mulţi elevi corigenţi care au rămas pentru bacalaureatul din toamnă, din judeţul Dolj, sunt la Grupul Şcolar Energetic din Craiova, unde 79 de adolescenţi şi-au încurajat colegii de la poarta liceului. Au existat şi patru cazuri speciale: doi absolvenţi de clasa a XII-a au susţinut bacalaureatul la domiciliu, alţi doi absolvenţi – în clase separate, iar un absolvent a necesitat mărirea timpului de examen.

Basmul cult, preferat de absolvenţii de clasa a XII-a 

În faţa centrelor de examen a fost forfotă ieri, încă de la ora 9.00. Părinţi, bunici sau prieteni au venit să-i susţină pe candidaţii intraţi în febra emoţiilor. După o oră şi jumătate, primii candidaţi au început să părăsească sălile de examen. Părerile despre subiectele de la limba şi literatura română au fost împărţite: mulţi dintre candidaţi au mărturisit că au fost extrem de uşoare, alţii dimpotrivă, că le-au dat dureri de cap. „Caracterizarea personajului din basmul cult a fost un subiect simplu, la fel ca şi textul la prima vedere. Vreau să mă înscriu la Facultatea de Geografie din Craiova. Contează foarte mult notele pe care le voi obţine la probele scrise ale bacalaureatului“, a spus Oana Bancă, absolventă de clasa a XII-a, care a susţinut bacalaureatul la Centrul de examen de la Colegiul „Nicolae Titulescu“.
Şi la Centrul de Examen de la Grupul Şcolar CFR emoţiile au fost mari. Imediat însă după ce au părăsit curtea şcolii, elevii au început să scoată tot ce aveau prin buzunare: fiţuici, hands-free-uri şi chiar cărţi.
Pe 30 iunie, elevii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar pe 2 iulie, proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării. Examenul de bacalaureat va fi promovat de candidaţii care au participat la probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, obţin cel puţin nota 5.00 la fiecare probă scrisă sau practică şi media generală de minimum 6.00

Afişarea rezultatelor

Prima afişare a rezultatelor va avea loc duminică, 4 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, pe segmentul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea acestora este prevăzută în perioada 6-7 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen-limită data de 8 iulie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

56 COMENTARII