14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinanţele împrumută primăriile cu datorii la firme

Finanţele împrumută primăriile cu datorii la firme

Firmele care au executat lucrări pentru autorităţile locale şi nu şi-au primit banii până la finalul lunii martie 2010 ar putea beneficia de fonduri dacă primăria care le-a contractat lucrarea se împrumută la guvern. Concret, Ministerul Finanţelor Publice acordă unităţilor administrativ-teritoriale împrumuturi (din veniturile obţinute din privatizare) cu dobândă de 6,25%, pe maximum cinci ani. OUG nr. 51/2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie consideră datorii către firme toate obligaţiile restante ale autorităţilor locale către operatorii economici neachitate la 31 martie 2010. Pot fi luate credite de la minister pentru achitarea obligaţiilor către furnizorii primăriei de bunuri, de servicii sau lucrări, precum şi cei de utilităţi.

15,5 milioane de lei, datoria primăriilor doljene către firme

La sfârşitul anului trecut, organizaţiile patronale au anunţat că sute de firme sunt în pragul falimentului din cauză că autorităţile statului aveau de plată către mediul privat circa trei miliarde de euro. Potrivit datelor furnizate de Trezoreria doljeană, unităţile administrativ-teritoriale din judeţ aveau, la 31 martie 2010, datorii către furnizori şi către operatorii economici de 15.499.350 de lei, potrivit datelor centralizate de la primării. De asemenea, Fiscul doljean spune că nouă firme private din Craiova aveau de recuperat de la autorităţile locale sume ce depăşeau 500.000 de lei fiecare. „În total, am de recuperat de la primării aproape 400.000 de lei. Sunt sume pentru care eu am emis facturi şi am plătit TVA-ul la stat, dar eu nu mi-am încasat banii, deşi lucrările au fost executate de anul trecut. Cât credeţi că mai pot rezista firmele private în acest fel?“, a spus reprezentantul unei firme craiovene care a executat lucrări pentru mai multe primării doljene.

Primăriile nu pot împrumuta mulţi bani
 
Sadova este una dintre localităţile doljene cu datorii mari către operatorii economici. Viceprimarul comunei, Ştefan Lazăr, spune că, din cele 800.000 de lei datorie, speră să împrumute de la Ministerul Finanţelor doar 100.000 de lei. „Avem aproape opt miliarde de lei vechi de plătit către firme. Din aceştia, avem prevedere bugetară doar de şapte miliarde, dar să vedem ce primim la rectificare, iar pentru diferenţa de un miliard (lei vechi – n.r.) probabil vom face împrumut, dar să facem şedinţă de consiliu local şi să ne consultăm şi cu comisia de aprobare a împrumuturilor. Noi avem de dat bani la mai multe firme, pentru că am avut mai multe lucrări“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII