17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRoboaica, un cimitir privat?

Roboaica, un cimitir privat?

Enoriaşii din cartierul Bariera Vâlcii îşi îngroapă morţii în grădina unui localnic, care le vinde plaţuri pentru morminte. În acest fel, cimitirul s-a extins fără acordul reprezentanţilor parohiei, dar şi fără autorizaţie.

Extinderea cimitirului Roboaica din Craiova aprinde spiritele în rândul enoriaşilor din cartierul Bariera Vâlcii. Pe de o parte, există dispute între oamenii care au locuinţele în vecinătatea cimitirului şi cei care au construit morminte chiar în spatele caselor, unele conflicte fiind stinse în instanţă.
Pe de altă parte, există neînţelegeri între enoriaşi, administratorul cimitirului şi preot. Locuitorii ale căror proprietăţi se învecinează cu cimitirul îi învinuiesc pe preot şi pe administratorul cimitirului că fac „afaceri“ cu locurile de veci. „Administraţia cimitirului Roboaica a vândut locurile unde se depozita gunoiul, iar acum îl aruncă direct în stradă. Deşi cimitirul a fost făcut cu terenuri donate de către anumite persoane, conducerea cimitirului le concesionează, încasând diverse sume de bani. S-au vândut până şi locurile de WC“, a spus Florea Ghiră, localnic. Omul este supărat că mormintele au ajuns în vecinătatea grădinii pe care o deţine chiar lângă cimitir. Numai că preotul Cristian Alexe şi administratorul cimitirului, Ştefan Filip, „demontează“ orice învinuire şi spun că principalul vinovat este deţinătorul terenului din imediata apropiere a cimitirului.
„În cimitir nu mai există locuri de veci libere sau plaţuri. Dacă vinde cineva un loc la care renunţă este cu totul altceva. Ionicu Neşa are teren şi vinde celor care au nevoie fie locuri, fie morminte deja făcute. Nu este corect, pentru că în acest mod schimbă destinaţia unui teren. Am arătat acest lucru printr-o cerere şi celor de la primărie. Administraţia cimitirului nu are această posibilitate să înstrăineze morminte. Noi avem doar o taxă anuală de zece lei. Pentru gunoi am amenajat un loc unde sunt aşezate containerele Salubrităţii, numai că oamenii fac curat la morminte şi aruncă resturile lângă gardul cimitirului, apoi le ard. Le-am atras atenţia, dar degeaba“, susţine preotul Cristian Alexe.

Vecinul de lângă… cimitir

Donaţiile nu prea sunt donaţii, mai degrabă vânzări profitabile de teren, din care proprietarii terenurilor vecine au scos bani, vânzând plaţul cu 1.000 de lei. Unii au mers până acolo încât au scos gardul de la grădină şi au îngropat mortul în grădină. Prin urmare, administratorul cimitirului susţine că vina îi aparţine proprietarului terenului din imediata vecinătate a cimitirului, care vinde atât terenul necesar unui mormânt, cât şi morminte gata construite la un preţ de 3.000 de lei. Nici măcar reprezentanţii parohiei nu cunosc starea juridică a acestui teren pe care s-a extins cimitirul. Preotul face înmormântarea, pentru că este o sarcină care îi revine, ulterior înregistrează mormântul în catastifele parohiei şi atât. Nu există o autorizaţie pentru noile cavouri, nu există autorizaţie pentru extinderea cimitirului. Nimeni nu cunoaşte regimul juridic al acestor terenuri.
„Oamenii cumpără cu o chitanţă, dar pământul este tot al proprietarului. În cazul acesta este un cimitir privat? În prezent, nici nu se mai cunoaşte delimitarea cimitirului. Ca să nu mai vorbim de respectarea distanţei dintre morminte şi imobile, dar şi de faptul că aici sunt două fântâni pe care enoriaşii le folosesc“, adaugă preotul Alexe.
Ionicu Neşa nici nu se gândeşte să deţină un cimitir. El a înstrăinat şi nu mai are grija deţinerii acestui teren, dar îl consideră pe preot vinovat de situaţia creată.
„Cimitirul este făcut pe un teren donat de bunicul meu şi de Florea Ghiţă. Şi eu am vrut să donez teren pentru capelă, dar acum m-am răzgândit, văzând cum se poartă el (preotul – n.r.). Vânzările le-am făcut cu acte notariale, aşa cum era înainte. După ce s-a băgat cadastrul, cu chitanţe de mână. El este în conflict cu mine pentru că în cavoul făcut pentru familia mea a înhumat altă persoană. I-am atras atenţia şi până la urmă am sesizat Parchetul. Acesta este cercetat la Secţia 4 Poliţie. Dacă deţinătorii vor să devină proprietari, au posibilitatea să mă cheme în instanţă să recunosc înscrisul, să se facă o expertiză, iar hotărârea judecătorească să-i dovedească dreptul de proprietate“, este părerea lui Ionicu Neşa.

Extindere ilegală

Pentru că nu este în administrarea sa, Primăria Craiova nici nu cunoaşte situaţia acestui cimitir. Sarcina de a intra în legalitate îi revine preotului paroh şi celor care deţin mormintele. Aceştia au nevoie de autorizaţie, culmea, de la primărie, dar şi de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, pentru a-şi îngropa morţii.
„Pentru înhumare, sunt necesare o autorizaţie de la primăria pe raza căreia se face acesta (cavoul) şi una de la DSP. Parohia, proprietar al cimitirului, trebuie să facă demersurile pentru luarea în administrare şi a noului teren. Aceasta cu înştiinţarea şi acordul Mitropoliei Olteniei“, a precizat Ioniţă Apostolache, reprezentantul Mitropoliei Olteniei.
Astfel că, atâta timp cât nu există aceste autorizaţii, statutul juridic al cimitirului, atât cât s-a extins în afara vechiului hotar, este necunoscut.

Datorie pe mormânt

În schimb, în cimitirele administrate de Primăria Craiova, cavourile pentru care nu s-au mai făcut cereri de concesiune de ani buni vor fi date altor persoane care au nevoie de un loc de veci. Singura soluţie este ca osemintele să fie lăsate aici. „Este cazul celor fără aparţinători, de care nu s-a mai interesat nimeni de zeci de ani. În cazul în care există urmaşi, le transmitem o somaţie, iar dacă în termen de trei ani nu îşi plătesc taxa de concesiune, putem să anulăm contractul şi să reconcesionăm locul de veci“, a precizat Lucian Moşoiu, şeful Administraţiei Cimitirelor din cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII