11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreatorii de basme au fost premiaţi la Palatul Elisabeta

Creatorii de basme au fost premiaţi la Palatul Elisabeta

Cei mai talentaţi elevi din ţară şi din străinătate au fost premiaţi şi felicitaţi de Alteţa Sa Regală Principesa Margareta, la cea de-a V-a ediţie a Concursului Internaţional de Creaţie Originală şi Pictură Digitală „Basmele Reginei Maria“. Cele mai frumoase basme originale ale elevilor au fost reunite într-o antologie, care a fost oferită câştigătorilor cu ocazia evenimentului găzduit de Palatul Elisabeta, din Bucureşti.

Au venit din toate colţurile ţării, au străbătut sute de kilometri pentru a vedea cu ochii lor un palat adevărat, o prinţesă care să-i inspire pentru încă un an în creaţiile lor. Deşi au vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, sute de elevi din toată ţara scriu basme, şi participă anual la Concursul Internaţional de Creaţie Originală inspirat de „Basmele Reginei Maria“ a României. Iniţiatorii acestui proiect, care a luat viaţă în urmă cu cinci ani, sunt dascălii de la Palatul Copiilor din Craiova, în colaborare cu cei de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“. Din acest an, echipei i s-au alăturat şi profesorii de la Colegiul Naţional „Carol I“. Palatul Elisabeta a găzduit joi, 24 iunie 2010, a V-a ediţie a acestui concurs, la care s-au primit 352 de lucrări din 22 de judeţe ale ţării şi din şapte ţări. Prin aceste lucrări originale de creaţie literară, dar şi prin transpunerea acestora în desene digitale-paint se aduce un omagiu Reginei Maria, de la a cărei trecere în nefiinţă se împlinesc 72 de ani, în luna iulie.

După ore petrecute pe drum, copiii au ajuns la Palatul Elisabeta

18 elevi craioveni însoţiţi de dascălii lor şi de colegi din alte şcoli din judeţele Dolj şi Olt au pornit joi dimineaţă cu autocarul spre Capitală. Plini de emoţie, au numărat minutele rămase până la întâlnirea cu Principesa Margareta, cea care an de an deschide porţile Palatului Elisabeta pentru a-i primi în reşedinţa sa. În faţa porţilor impunătoare, copiii din Olt şi Dolj au făcut cunoştinţă cu creatorii de basme din alte judeţe ale ţării. O lume de vis îi aştepta, la fel ca în imaginaţia lor de copii… Palatul Elisabeta este situat lângă Muzeul Satului. După porţile bine păzite de gardieni, se întrevăd pereţii albi, impunători. Intrarea spre palat se face pe o alee lungă, care duce spre o poartă străjuită de două turnuri decorate cu motive maure. Clădirea în stil maur combinat cu cel brâncovenesc a fost ridicată în anul 1937 pentru Principesa Elisabeta a României, fiica Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand. Palatul Elisabeta ocupă o suprafaţă construită de 1.645 de metri pătraţi şi un teren de 12.977 de metri pătraţi. Rapid, orice urmă de oboseală a dispărut de pe chipurile tuturor, copii sau adulţi. Porţile Palatului Elisabeta s-au deschis doar pentru ei, iar un gardian de la curtea regală i-a însoţit la întâlnirea cu Principesa Margareta. Profesoara Ana Chira a venit de departe. 12 ore a parcurs împreună cu copiii săi cu trenul, tocmai din Maramureş, pentru a se bucura de onoarea de a sta alături de o principesă: „Am plecat aseară, la 10.42 (miercuri seară – n.r.) din Baia Mare şi am ajuns în Capitală astăzi (joi – n.r.), la ora 12.00… Evenimentul însă merită orice efort! Frumuseţea basmelor scrise de copii se datorează faptului că ei visează o lume curată, în care totdeauna Binele învinge Răul, Frumosul – Urâtul… Meritul dascălilor este acela că, atingând cu bagheta magică aripile acestor copii, îi învaţă să zboare, să viseze şi să creeze! Întâlnirea cu o prinţesă adevărată şi un palat au fost la început răspunsul unor curiozităţi, apoi au devenit o încercare emoţională aparte, deschidere spre sufletul copiilor“.

La doar 11 ani, Doru Ciutacu a publicat deja patru cărţi

Doru Ciutacu are doar 11 ani şi a venit din Medgidia la Palatul Elisabeta, invitat de onoare pentru a doua oară. Până la această vârstă, Doru se poate lăuda că a publicat deja patru cărţi, trei de proză şi una de poezie. Nu este însă singurul talent al acestui artist, Doru are şi o voce de excepţie. O întâlnire cu acest copil poate fi o lecţie de viaţă pentru mulţi adulţi: „Îmi place să cânt, să scriu şi să fac grafică pe calculator… Am învăţat că în viaţă trebuie să îţi doreşti cu adevărat un lucru şi atunci Universul va lucra pentru realizarea lui. Cred asta, pentru că am simţit şi am trăit experienţa aceasta chiar şi când acest lucru părea imposibil de atins!“.
Din cele 48 de premii oferite, aproape jumătate au fost câştigate de elevii doljeni. Florian-Chiriac Călina este elev în clasa a III-a la Şcoala nr. 2 „Traian“ din Craiova. A participat la concurs cu basmul „Coralul magic“, Andreea Alexia – elevă în clasa a III-a, cursant la Palatul Copiilor, a scris basmul „Zâna Florilor“, Tatiana Popescu – elevă în clasa I la Şcoala nr. 34 – „Basmul despre maimuţă“ etc. „Întâlnirea de la Palatul Elisabeta se transformă în momente cu încărcătură emoţională. Sunt fericită că proiectul a căpătat o asemenea amploare, astăzi fiind în concurs peste 350 de lucrări!Aceşti copii minunaţi, care au descoperit arta scrisului, vor putea deosebi valori culturale. Este cunoscut faptul că în tradiţia Casei Regale artele au fost şi sunt încurajate“, a spus Daniela Calafeteanu, profesoară la Palatul Copiilor din Craiova şi iniţiatoarea proiectului.

Reverenţe şi emoţii în faţa Principesei Margareta

După un tur al reşedinţei regale, copiii au fost invitaţi în sala de protocol. Tăcere şi emoţie, pregătirea unor reverenţe elegante şi iar tăcere. Toţi copiii priveau spre uşa pe care, din clipă în clipă, Principesa Margareta trebuia să îşi facă apariţia. A păşit în sală, cu zâmbetul pe buze, cu privirea caldă şi cu vorbe de laudă pregătite pentru fiecare copil şi dascăl. În faţa Principesei Margareta au păşit cu emoţie, rând pe rând, toţi copiii – creatori de basme şi printuri digitale – pentru a-şi ridica diploma, antologia de basme şi pentru o fotografie care să imortalizeze momentul. „Mă bucur să constat că acest proiect demarat de profesorii de la Palatul Copiilor din Craiova şi Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti» se dezvoltă de la an la an. Prin poveştile pe care voi, copiii, le scrieţi aveţi şansa să călătoriţi într-o lume imaginară şi oferiţi aceeaşi şansă celor care vă citesc operele… Aşa cum «Basmele Reginei Maria» au fost inspiraţie pentru voi, la fel basmele voastre vor fi sursă de inspiraţie pentru alţi copii“, a spus Alteţa Sa Regală Principesa Margareta.
După festivitatea de premiere, copiii au fost invitaţi în curtea interioară a palatului, în grădinile verzi, frumos îngrijite, decorate cu lei de bronz, un loc cu un aer aparte, al unei lumi îndepărtate. Nu au plecat însă de la palat până nu au gustat un pahar de limonadă şi o prăjitură. Alteţa Sa Regală a făcut poze de grup cu toţi copiii şi dascălii prezenţi.

Câţiva dintre elevii craioveni premiaţi

Premiul I: Florian-Chiriac Călina (clasa a III-a), Roxana Cioacă (clasa a XI-a), Diana Durlănescu (clasa a VII-a), Roxana Tănăsoiu  (clasa a XI-a).
Premiul II: Andreea Leulescu (clasa a VII-a), Andreea Călin (clasa a XI-a); Oana Mitrache (clasa a VIII-a); Raluca Crăpătureanu (clasa I); Bianca Cărăvan (clasa a VI-a); Anca Aniculesei (clasa a XI-a).
Premiul III: Diana Buzerinescu (clasa VII-a); Andreea Dumitru (clasa a VIII-a), Elena Florea (clasa a VI-a), Sorina Telea (clasa a II-a), Cosmina Logoviceanu (clasa a X-a).
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII