22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Bulgăroaicele“, taxate

„Bulgăroaicele“, taxate

Taxele de parcare vor suferi modificări la Craiova în 2011.

Din 2011, primăria intenţionează să renunţe la taxa de parcare progresivă pe care o plătesc în prezent craiovenii care deţin mai multe autovehicule. Potrivit propunerii Direcţiei de Taxe şi Impozite Craiova, un proprietar ar urma să plătească 40 de lei pentru fiecare autovehicul, indiferent câte are în posesie. În prezent, contribuabilul din Bănie achită 40 de lei pentru un autovehicul, 60 de lei – pentru al doilea, 80 – pentru al treilea, 100 de lei – pentru al patrulea şi următoarele. „Nu s-a dovedit o idee strălucită aceea de a percepe taxa de parcare progresivă, după cum aţi văzut şi la mai toate dezbaterile «Fii vocea cartierului tău!»“, a spus directorul executiv adjunct al Direcţiei Taxe şi Impozite Craiova, Eugen Călinoiu.

Viniete „pentru alţii“

La Craiova va fi instituită de la anul şi taxa de parcare curentă „pentru alţii“ pe bază de viniete în valoare de 5, 10, 20, 30 şi 40 de lei, în funcţie de perioada de staţionare pentru care optează proprietarul maşinii: de la o zi la 10 zile, de la 11 zile la 30 de zile, de la 31 la 90 de zile, de la 91 la 180 de zile, respectiv de la 181 de zile la 365 de zile. Taxa nu este chiar o noutate, primăria încercând să o perceapă din 2009 după calculul 1 leu/oră/autovehicul, însă fără succes. Este vorba de o obligaţie în sarcina proprietarilor de autovehicule care nu sunt din Craiova, dar care vor putea achiziţiona vinietele de parcare în municipiu din staţiile Regiei Autonome de Transport Craiova şi din benzinării, au arătat reprezentanţii Direcţiei Taxe şi Impozite Locale din cadrul primăriei.

Taxa pentru „lente“

O nouă taxă auto va fi percepută la Craiova, conform Codului Fiscal, pentru autovehiculele lente, pe motiv că oricare dintre acestea poate circula pe drumurile publice la fel ca şi celelalte, în aceste condiţii trebuind eliminată discriminarea între deţinătorii lor. Taxa propusă este de 34 de lei pe autovehicul, în această categorie fiind incluse autostivuitorul, motostivuitorul, electrocarul, macaralele, buldozerul pe pneuri, frezele, tractorul pe pneuri, compactorul autopropulsat, autogrederul, combina, troliul autopropulsat, gaterul etc. Propunerile de modificare şi de instituire a taxelor pentru 2011 vor fi dezbătute în şedinţa consiliului local din 24 iunie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

101 COMENTARII